Υπάρχει πιο σωστή ώρα να παίρνεις τις βιταμίνες σου και τα συμπληρώματα διατροφής; Το ανθρώπινο σώμα είναι το πιο τέλεια οργανωμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Όλες του οι λειτουργίες είναι κατανεμημένες μέσα στο 24ωρο με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να πηγαίνουν "ρολόι". Οι επιστήμονες υγείας γνωρίζουν πώς λειτουργεί αυτό το εσωτερικό ρολόι, όπως γνωρίζουν λεπτομερώς και το πώς δρουν στον οργανισμό τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής. Έτσι, όταν πια είναι αναγκαίο να βελτιώσουν ή να θεραπεύσουν κάποια λειτουργία του, επιλέγουν την "κατάλληλη στιγμή" για να χορηγήσουν κάθε σκεύασμα, με στόχο τη μέγιστη απορρόφηση και αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν, λοιπόν, βασικές κατηγορίες φαρμάκων και βιταμινών που πρέπει να λαμβάνονται με ή χωρίς φαγητό, το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ, κοντά ή σε απόσταση από άλλα φάρμακα ή βιταμίνες, για να επιφέρουν το μέγιστο όφελος.
Τι ώρα να παίρνεις τις βιταμίνες; Πριν ή μετά το φαγητό;
Υπάρχουν συμπληρώματα τα οποία επιδρούν καλύτερα στον οργανισμό όταν λαμβάνονται πρωινές ώρες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πολυβιταμίνες, οι οποίες προορίζονται να δώσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά και η βιταμίνη C, η οποία επίσης δίνει τόνωση και αίσθηση ευεξίας.
Βιταμίνες όπως η D και η Ε, οι οποίες είναι λιποδιαλυτές, απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται μαζί ή αμέσως μετά από ένα λιπαρό γεύμα, οπότε συνήθως προτείνεται η λήψη τους μετά το μεσημεριανό γεύμα. Το ίδιο ισχύει και για τα Ω3 λιπαρά οξέα.
Όσον αφορά τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, το μαγνήσιο προτείνεται να λαμβάνεται το βράδυ, καθώς επιδρά στο μυϊκό σύστημα, το ξεκουράζει και προσφέρει ποιοτικότερο ύπνο.
Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο το οποίο απορροφάται καλά όταν λαμβάνεται σε απόσταση από το ασβέστιο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον καφέ και το τσάι, οπότε η λήψη του προτείνεται να γίνεται με άδειο στομάχι και 30 λεπτά πριν από το γεύμα.
Το ασβέστιο, με τη σειρά του, συνήθως λαμβάνεται μετά το μεσημεριανό γεύμα
Οι συνδυασμοί που... μπερδεύουν
Τα πράγματα φαίνονται πιο εύκολα όταν έχουμε να λάβουμε μόνο ένα φάρμακο ή ένα συμπλήρωμα διατροφής. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη όταν υπάρχει ταυτόχρονη λήψη περισσοτέρων του ενός φαρμάκων ή/και συμπληρωμάτων. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ασυμβατότητες που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα των μεν ή των δε, αλλά και συνδυασμοί που μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σίδηρος, ο οποίος, αν λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη C, έχει καλύτερη απορρόφηση, ενώ αν ληφθεί μαζί με το ασβέστιο, δεν απορροφάται. Σε τέτοιες περιπτώσεις η καλή συνεννόηση με το γιατρό ή το φαρμακοποιό μπορεί να ταξινομήσει καθετί στην ώρα του δίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για καθέναν ξεχωριστά!