Άνοια: Το φορτίο των φροντιστών μιας χρόνιας νόσου

Άνοια: Το φορτίο των φροντιστών μιας χρόνιας νόσου

Tα άτομα που πάσχουν από άνοια έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου 8 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, αν και η διάρκεια ζωής τους μπορεί να κυμαίνεται από 4 έως και 20 έτη.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό ερευνών σχετικά με την άνοια, δεν έχουν βρεθεί ακόμη θεραπείες. Οι δοκιμές για νέα φάρμακα είναι, μέχρι στιγμής, αποθαρρυντικές. Επομένως, τα άτομα που πάσχουν από άνοια δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ανεξάρτητα. Έτσι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καθημερινή βοήθεια, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ειδικά στην Ελλάδα, παρέχεται από τα μέλη της οικογένειάς τους στο σπίτι.

 
Ο φροντιστής είναι το άτομο που βοηθά σε καθημερινή βάση έναν ασθενή με άνοια και φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών του και την ασφαλή διαβίωσή του. Η φροντίδα που προσφέρει μπορεί να συγκριθεί, σε πολλές περιπτώσεις, με μια εργασία πλήρους απασχόλησης. Οι φροντιστές αντιμετωπίζουν μια συνεχή ανάγκη ελέγχου απρόβλεπτων συμπεριφορών, οι οποίες μπορεί να τους οδηγήσουν σε ψυχική και σωματική υπερκόπωση και σε απόγνωση.

Οι επαγγελματίες υγείας αναφέρουν συχνά τον όρο «φορτίο του φροντιστή» για να ορίσουν την πολυδιάστατη έννοια που αναφέρεται σε σωματικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που συνδέονται με την παροχή φροντίδας σε άτομα που δεν είναι ικανά να αυτοεξυπηρετηθούν.

Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι ο ρόλος του φροντιστή επηρεάζει δραματικά τη ζωή του σε όλους τους τομείς και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας κάθε φορά που ανακοινώνεται η διάγνωση μιας τέτοιας χρόνιας νόσου.

Τα προβλήματα των φροντιστών

Διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα