H εισαγωγή και οι διασωληνωμένοι παρ΄ όλο που είναι μεγάλος ο αριθμός και φυσικά είναι αντίστοιχος με εκείνον του χειμώνα που οδήγησε σε lockdown το ΕΣΥ μέχρι στιγμής ανθίσταται και η κατάσταση, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ειδικών, παραμένει διαχειρίσιμη.
Μοναδική αιτία για αυτή τη φαινομενικά παράδοξη συνθήκη είναι η επιλογή των 5.563.987 συμπολιτών μας να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού και της ακόμα πιο επικίνδυνης εκδοχής του, της μετάλλαξης Δέλτα.
Και παρά το ότι σε ορισμένες νοσοκομειακές μονάδες δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες κλίνες και η πίεση είναι τέτοια που αναγκάζει τα σενάρια έκτακτης ανάγκης να βγαίνουν ένα ένα από τα συρτάρια, εφόσον τα κρούσματα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, όπως λένε οι επιστήμονες, η παρτίδα μοιάζει να σώζεται.
Αν όμως αυξηθούν τα κρούσματα…
Το ενδεχόμενο όμως τα πλοία της επιστροφής να φέρουν ασθενείς COVID οι οποίοι θα μολύνουν ανεμβολίαστους, διπλασιάζοντας από τη μία στιγμή στην άλλη τα ημερήσια κρούσματα, είναι κάτι που κανένας δεν θέλει να το δει να συμβαίνει.
«Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κρήτη, αυτή η πίεση αυξάνεται. Ομως, δόξα τω Θεώ, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, η πίεση, με αντίστοιχα κρούσματα που υπήρχαν τότε, είναι υποπολλαπλάσια. Φτάνει σε ένα ποσοστό κατά 60%-70% λιγότερο και στις μονάδες και στις κλινικές, το οποίο έχει να κάνει με το ότι έχουμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων αλλά ταυτόχρονα έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός που προφυλάσσει τις ευαίσθητες ομάδες» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.
Και προσθέτει: «Αν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και από 3.000-4.000 δούμε μεγαλύτερους αριθμούς, αυτό θα έχει αντανάκλαση και στον αριθμό των εισαγωγών, των νοσηλειών και στις ΜΕΘ. Δυστυχώς και στους θανάτους. Γιατί υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός ανεμβολίαστων άνω των 40-50 ετών που τροφοδοτεί το σύστημα υγείας, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος με αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων να έχουμε και αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, πράγμα που προς το παρόν δεν είναι έντονο αλλά αρχίζει και φαίνεται.
Η εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη είναι η μόνη λύση για να απελευθερωθούμε οριστικά και να λειτουργήσουμε υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά και να μην αφήσουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα με πρόβλημα την πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων δυσκολότερων από αυτές που υπάρχουν».
Στοχευμένα lockdown
Το απευκταίο σενάριο του αιφνίδιου διπλασιασμού των κρουσμάτων με την επιστροφή των παραθεριστών και την έναρξη των φθινοπωρινών δραστηριοτήτων θα χρειαστεί ειδικό χειρισμό και στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης, καθώς από όλες τις πλευρές φτάνει το ίδιο μήνυμα: Ναι μεν η δημόσια υγεία και το ΕΣΥ πρέπει να προφυλαχθούν, αλλά η λήψη οριζόντιων μέτρων τη στιγμή που παραπάνω από τους μισούς Ελληνες έχουν προστρέξει να θωρακιστούν με το εμβόλιο είναι τουλάχιστον άδικη.
Την περίπλοκη κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Ενας διπλασιασμός των κρουσμάτων προφανώς θα μπορούσε να κλυδωνίσει το ΕΣΥ, που αυτή τη στιγμή αντέχει. Το ερώτημα είναι τι θα πάρει ως απόφαση η ηγεσία της χώρας για να το αντιμετωπίσει. Μια λύση είναι να ξανακάνει lockdown. Μία άλλη λύση είναι να κάνει κατ’ ουσίαν lockdown στους ανεμβολίαστους που είναι και επικίνδυνοι. Το οριζόντιο lockdown δεν νομίζω ότι είναι δίκαιη λύση» αναφέρει.
Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση εκπέμπεται μήνυμα ελέγχου της κατάστασης, το επιτελείο του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οδηγίες προς ναυτιλλομένους εν μέσω πανδημίας, δηλαδή το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει με ασφάλεια να διεξαχθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων για τη νέα φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο που πλησιάζει.