Ασφυξία στο λεκανοπέδιο από τους πυκνούς καπνούς. Υγειονομικός συναγερμός

Ένα μεγάλο πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε τον Αττικό ουρανό, καθιστώντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα, στο σημείο που δεκάδες πολίτες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους με ερμητικά κλειστά τα παράθυρα καθώς τα επιβλαβή σωματίδια έχουν πολλαπλασιαστεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Συναγερμός από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Συναγερμό σήμανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την κατάσταση της ατμόσφαιρας, λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η ρύπανση είναι μεγάλη σήμερα σε πολλές περιοχές της Αθήνας όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια και ζητά από τους πολίτες να μείνουν στις οικίες τους με παράθυρα και πόρτες ερμητικά κλειστά.

Χθες, στο νοσοκομείο Γεννηματάς, που τέθηκε σε επαγρύπνηση, δεκάδες πολίτες μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα.

Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό τους με το παραμικρό σύμπτωμα, συστήνουν στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα οι ειδικοί, καθώς καπνοί έχουν σκεπάσει το λεκανοπέδιο.

Οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν τους πολίτες να αποφύγουν τη σωματική άσκηση στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις. Για όσους μετακινούνται, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για την αποφυγή αναπνευστικών προβλημάτων.

Προσοχή σε παιδιά & εγκύους
«Το νέφος αυτό, αυτού του είδους οι ρύποι, είναι τοξικοί δε χωράει αμφιβολία, ερεθίζουν τα μάτια, τη μύτη, τον λαιμό», τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.

«Τους αισθάνεται κανείς όταν τους αναπνέει ότι δεν είναι φιλικοί στον οργανισμό μας», υπογράμμισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι: «καλό είναι όσο μπορούμε να τους αποφύγουμε».

Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τα παιδιά και τις εγκύους, δύο κατηγορίες που κινδυνεύουν περισσότερο από τους ρύπους.

«Σκόπιμο είναι να προσέξουμε τα παιδιά λίγο περισσότερο προκειμένου να αποφύγουμε τις παραπάνω τις παραπάνω ερεθιστικές επιδράσεις που θα έχει η εισπνοή αυτού του τοξικού νέφους. Για τις εγκύους, προκειμένου να προστατεύσουν το έμβρυό τους, καλό είναι να κάνει και εκείνη κάτι για να εισπνεύσει όσο πιο λίγους ρύπους μπορεί», κατέληξε ο καθηγητής.



Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα