Η επικίνδυνη νόσος που οι 60ρηδες αγνοούν ότι τους απειλεί

Πόσοι από τους σύγχρονους ανθρώπους άνω των 60 ετών έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν από υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και πόσοι από αυτούς που το γνωρίζουν την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά; Τα ευρήματα μίας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA δείχνουν ότι τόσο η επαγρύπνηση και ο έλεγχος των πολιτών για την αρτηριακή τους πίεση έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα ανάμεσα στους γηραιότερους ενήλικες.

Η μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που γνώριζαν ότι έπασχαν από υπέρταση μειώθηκε κατά 8% μεταξύ των ετών 2013-2018. Επιπλέον, ανάμεσα σε εκείνους που είχαν επίγνωση της κατάστασής τους, οι περισσότεροι από τους μισούς δεν την αντιμετώπιζαν επαρκώς.

Συγκεκριμένα, οι ενήλικες άνω των 60 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να ελέγχουν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση σε σχέση με τους νεότερους, φαινόμενο το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να οφείλεται στην έλλειψη δέσμευσης από την πλευρά των ανθρώπων αυτών. Οι ερευνητές τονίζουν, επίσης, ότι από τους ανθρώπους που δεν είχαν επισκεφθεί τον γιατρό τους μέσα στο προηγούμενο έτος, λιγότερο από το 10% είχε ελέγξει αποτελεσματικά την αρτηριακή του πίεση.

Ένα τμήμα της μελέτης διεξήχθη χρησιμοποιώντας τους παλιότερους ορισμούς της υψηλής αρτηριακής πίεσης –συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) άνω του 140 mmHG και διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή) άνω του 90 mmHG. Οι νέες οδηγίες που εκδόθηκαν το 2017 συνιστούν στους πάσχοντες από υπέρταση να διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση σε επίπεδα κάτω του 130/80 mm HG. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι στις μέρες μας είναι ακόμα περισσότεροι οι ενήλικοι που πιθανότατα δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

https://ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα