Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η διατροφή που μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η διατροφή που μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο

Τη διατροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αποκαλύπτουν οι ερευνητές επισημαίνοντας παράλληλα τις παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε για το καλό του... κεφαλιού μας

Τη διατροφή που προφυλάσσει από εγκεφαλικά επεισόδια ανακάλυψαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ειδικότερα, τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας έδειξαν ότι κατανάλωση τροφίμων φυτικής προσέλευσης και ο περιορισμός κατανάλωσης ραφιναρισμένων άλευρων και σακχάρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 10%.

Είναι ενδιαφέρον πως, η διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο μόνο για τα ισχαιμικά και όχι αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ισχαιμικά αποτελούν την πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων, περίπου 85%, και συμβαίνουν όταν αποφράζεται η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Τα αιμορραγικά προκαλούνται εξαιτίας αιμορραγίας που συμβαίνει μέσα ή γύρω από  τον εγκέφαλο (εγκεφαλική αιμορραγία).

Στη μελέτη διάρκειας 25 ετών έλαβαν μέρος 209.508 συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη διάγνωση για καρδιαγγειακές νόσους ή καρκίνο κατά την έναρξη της έρευνας. Κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια απαντούσαν σε ερωτηματολόγια για τη μέση συχνότητα κατανάλωσης περισσότερων από 110 διαφορετικών τροφίμων στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους για την ποιότητα της διατροφής τους -και ιδιαίτερα την περιεκτικότητα σε φυτικά τρόφιμα, χωρίς να αποκλείονται τα ζωικά-, το δείγμα χωρίστηκε σε πέντε ομάδες. Ενδεικτικά οι δύο μεγάλες κατηγορίας αφορούσαν:

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife,gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα