Lockdown και παιδική παχυσαρκία: ο κίνδυνος καραδοκεί

Lockdown και παιδική παχυσαρκία: ο κίνδυνος καραδοκεί

Το παρατεταμένο lockdown μπορεί να πυροδοτήσει νέα “έξαρση” της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρας μας, η οποία ήδη κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη.

«Τα στοιχεία για τη συχνότητα της εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό, είναι αρνητικά για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας για την Παχυσαρκία, η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη. Σε άλλη έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) φαίνεται ότι το 21,3% των παιδιών 2-5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ποσοστό αυτό φάνηκε να αυξάνεται όσο αυξανόταν η ηλικία. Ενώ η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2016, έδειξε ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Τέλος, σε πρόσφατη επίκαιρη έρευνα αναφέρεται θετική συσχέτιση του εγκλεισμού που ζούμε σήμερα λόγω Covid- 19 με την παιδική παχυσαρκία», δηλώνει στο αθηναϊκό πρακτορείο ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Λεωνίδας Ναθαναηλίδης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία δεν είναι μόνο φυσικά αλλά και ψυχολογικά και κοινωνικά και σημειώνει ότι κρίσιμοι παράγοντες για την αντιμετώπιση αποτελούν η παραδοχή του προβλήματος, η υποστήριξη της οικογένειας και η ενθάρρυνση προς τον αθλητισμό.

Άγχος για τους γονείς
Η διατροφή αποτελεί μια μόνιμη πηγή άγχους για τους γονείς. Άλλοι γονείς ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους τρέφονται υγιεινά ενώ πολλοί γονείς, λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων, επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό συνοδευόμενο από λίτρα αναψυκτικών και άλλοι αγχώνονται υπερβολικά μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία», επισημαίνει ο κ. Ναθαναηλίδης και προσθέτει πως το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά που δεν τρέφονται ισορροπημένα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να κάνουν λάθος διατροφικές επιλογές ως έφηβοι και ως ενήλικες αργότερα.

Συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή
• Καθιερώστε και τηρείστε σχολαστικά μια συγκεκριμένη ώρα για την κατανάλωση των γευμάτων. Ποτέ, όμως, μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, γιατί τα παιδιά χάνουν τον έλεγχο του τι και πόσο τρώνε.

• Ποτέ μη μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά. Σερβίρετε το ίδιο φαγητό σε όλη η οικογένεια, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκιά από ένα καινούριο φαγητό, χωρίς δωροδοκίες. Να είστε επίμονοι, αν αποκλείσετε ένα φαγητό είναι βέβαιο ότι δεν θα το δοκιμάσουν ποτέ.

• Εάν το παιδί σας δε συμπαθεί ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορείτε να του το σερβίρετε αλλιώς (τα λαχανικά σε σαλάτες, μαγειρεμένα, στο φούρνο, στο γκριλ και τα φρούτα μόνα τους, σε φρουτοσαλάτες ή σε smoothie) για να τα εντάξουν τα παιδιά στη διατροφή τους.

• Στα ενδιάμεσα των κύριων γευμάτων φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμα πάντα υγιεινά σνακ, όπως ψωμάκι με κασέρι, κέικ σπιτικό, φρουτοσαλάτα, δημητριακά, μικρά σάντουιτς, γιαουρτάκια.

• Δεν υπάρχει κακό τρόφιμο, αλλά κακή ποσότητα και κακή συχνότητα. Γλυκά και λιχουδιές δικαιούται όλος ο κόσμος, όχι όμως καθημερινά και πότε σε αντικατάσταση γεύματος.

• Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που να γυμνάζουν το παιδί και δώστε το καλό παράδειγμα ως γονείς.

https://healthstories.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα