Κορονοϊός: Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης μετά τον εμβολιασμό – Τι ισχύει για τον θηλασμό

Κορονοϊός: Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης μετά τον εμβολιασμό – Τι ισχύει για τον θηλασμό

Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες» με αυτή τη φράση έκλεισε την τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, το «τρένο» αυτό «επιταχύνει και θα επιταχύνει περισσότερο, ανάλογα με τα εμβόλια. Φορτώνονται βαλίτσες, αποσκευές και πολλοί επιβάτες που με την πάροδο του χρόνου θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Προορισμός είναι η ασφάλεια, είναι ελευθερία».

Τι ισχύει για το εμβόλιο σε περίπτωση εγκυμοσύνης

Νωρίτερα, η κα. Θεοδωρίδου, έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και την εγκυμοσύνη. Όπως είπε, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμβολιάστηκαν ήδη με το εν λόγω εμβόλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ωστόσο, όπως είπε η πρόεδρος, η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγίζονταν με ιδιαίτερη προσοχή. «Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι ότι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο».

Παρά ταύτα, όπως είπε, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Επίσης, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη χρειάζεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης. Επιπλέον, η κα. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως μετά τον εμβολιασμό μπορεί μια γυναίκα, σε οποιοδήποτε διάστημα να προχωρήσει στον προγραμματισμό για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Δύο περιπτώσεις που συνιστάται ο εμβολιασμός στις εγκύους

Αντίστοιχα, υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο γυναίκα.

Όταν η έγκυος, βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα. «Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου» σημειώνει η κα. Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της» είπε η πρόεδρος της επιτροπής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα