Μύθοι και αλήθειες για τα αίτια της τριχόπτωσης

Μύθοι και αλήθειες για τα αίτια της τριχόπτωσης

Είναι βέβαιο στη ζωή σου ότι κάποτε έχεις ακούσει και εσύ κάποιες από τις συγκεκριμένες ατάκες που υποτίθεται συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών. Κάποιες ισχύουν και κάποιες όχι.

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης των αντρών. Ανέκαθεν οι άντρες έχουν το φόβο, μήπως χάσουν τα μαλλιά τους σε κάποια στιγμή τη ζωή τους. Ο φόβος αυτός είναι μεγαλύτερος την τρίτη δεκαετία ζωής του ανθρώπου, όπου αρχίσει και παρατηρεί όλο και πιο συχνά ανθρώπους με αραίωση γύρω του.

Ειδικότερα, περισσότερο από το να ασπρίσουν τα μαλλιά τους, τρομάζουν στην ιδέα να μην έχουν τρίχες πάνω στο κεφάλι τους, οι οποίες πράγματι προσδίδουν μία γοητεία στους άντρες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το news4health.gr αυτός ο φόβος μπορεί να εξελιχθεί σε εμμονή όταν ακούν γνωστούς, φίλους ή συγγενείς να αραδιάζουν μία σειρά από τρόπους που μπορεί να συντελέσουν στην απώλεια των μαλλιών τους. Συνήθως, όμως, οι περισσότεροι είναι μύθοι.

Μύθοι και αλήθειες για την απώλεια μαλλιών

Το συχνό κούρεμα των μαλλιών συμβάλλει στη γρηγορότερη ανάπτυξή τους.

ΜΥΘΟΣ. Η ανάπτυξη των τριχών εξαρτάται από τους θύλακες στο τριχωτό της κεφαλής, επομένως το συχνό κούρεμα των άκρων δεν επηρεάζει την ταχύτητα ανάπτυξης των μαλλιών. Ανεξάρτητα από το μήκος των μαλλιών που θα κόψετε, τα μαλλιά μακραίνουν κατά περίπου 1 εκατοστό κάθε μήνα.

Όλοι οι θύλακες των τριχών που έχουμε βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής από τη γέννησή μας.

ΑΛΗΘΕΙΑ. Οι θύλακες των τριχών παραμένουν οι ίδιοι σε αριθμό από τη στιγμή της γέννησής μας. Ενδέχεται να καταστούν προσωρινά ανενεργοί και να ενεργοποιηθούν ξανά. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πρόβλημα, μπορεί να απολέσουν πλήρως την ικανότητα ανάπτυξης τριχοφυΐας.

Η απώλεια τριχών δεν είναι φυσιολογική.

ΜΥΘΟΣ. Η απώλεια τριχών είναι ένα φυσιολογικό στάδιο τους κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών. Υπό κανονικές συνθήκες χάνουμε 50–100 τρίχες κάθε μέρα, οι οποίες μόλις πέφτουν αντικαθιστώνται από νέα μαλλιά. 

Το γονίδιο της τριχόπτωσης κληρονομείται από την πλευρά της μητέρας

ΜΥΘΟΣ. Η κληρονομική τριχόπτωση μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε από τους δύο γονείς, είναι ωστόσο αλήθεια ότι η επίδραση της μητέρας είναι μεγαλύτερη. Το γονίδιο ή τα γονίδια που ευθύνονται για αυτήν την πάθηση δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, ενώ το μοτίβο κληρονομικότητας είναι αρκετά περίπλοκο.

Το πολύ συχνό λούσιμο προκαλεί φαλάκρα

ΜΥΘΟΣ. Το συχνό λούσιμο των μαλλιών δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο, θετικό ή αρνητικό, την κληρονομική τριχόπτωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να φροντίζετε σε κάθε περίπτωση τα μαλλιά σας.

Οι βαφές μαλλιών επιταχύνουν τη διαδικασία τριχόπτωσης

ΜΥΘΟΣ. Πολλές τεχνικές, όπως ο αποχρωματισμός και η βαφή, μπορεί να ταλαιπωρούν τα μαλλιά. Εάν αυτές οι τεχνικές είναι ιδιαίτερα παρεμβατικές, ενδέχεται να προκαλέσουν σπάσιμο των τριχών κοντά στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, καμία τεχνική δεν προκαλεί κληρονομική τριχόπτωση.

Το στέγνωμα με το πιστολάκι μαλλιών μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση

ΜΥΘΟΣ. Μπορεί όμως να αφυδατώσει, να κάψει ή να καταστρέψει τρίχες, που στη συνέχεια ίσως πέσουν. Εάν έχετε κληρονομική τριχόπτωση, τα νέα μαλλιά που αναπτύσσονται είναι συχνά λεπτότερα και λιγότερο ορατά από τα προηγούμενα που αντικαθιστούν.

Η απώλεια κατά μέσο όρο 40-100 τριχών την ημέρα είναι φυσιολογική, απλά αναπτύσσονται νέες τρίχες

ΑΛΗΘΕΙΑ. Αυτό ισχύει για ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν τριχόπτωση ανδρικού τύπου και οι τρίχες που χάνουν σύντομα αντικαθίστανται από νέες. Εάν όμως έχετε κληρονομική τριχόπτωση, αυτές οι τρίχες συνήθως προέρχονται από θύλακες που έχουν συρρικνωθεί, ενώ τα νέα μαλλιά που εκφύονται από αυτούς τους θύλακες θα είναι λεπτότερα και πιο αδύναμα. Με την πάροδο του χρόνου οι θύλακες θα σταματήσουν να αναπτύσσουν νέες τρίχες.

Μπορώ να αυξήσω τους θύλακες του τριχωτού με συγκεκριμένα φάρμακα

ΜΥΘΟΣ. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα στην αγορά που να μπορεί να αυξήσει τους θύλακες του τριχωτού της κεφαλής. Ο αριθμός τους δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από εσάς, είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό.

Αν κουρεύω συχνά ή ξυρίζω τα μαλλιά μου, θα βγαίνουν πυκνότερα και θα μεγαλώνουν πιο γρήγορα

ΜΥΘΟΣ. Τα μαλλιά μεγαλώνουν κατά μέσο όρο ένα εκατοστό κάθε μήνα. Κάθε τούφα μαλλιών είναι ελαφρώς πυκνότερη στη βάση σε σχέση με τις άκρες της, επομένως μετά το κούρεμα τα μαλλιά μπορεί να δείχνουν πυκνότερα για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας. Ωστόσο, το κούρεμα δεν έχει απολύτως καμία επίδραση στην πυκνότητα ή τον αριθμό των τριχών που αναπτύσσονται από τους θύλακες.

Η φαλάκρα είναι ένδειξη έντονου ανδρισμού

ΜΥΘΟΣ. Η αντίληψη ότι η φαλάκρα είναι ένδειξη πιο έντονου ανδρισμού σε σχέση όσους έχουν πλούσια μαλλιά είναι, δυστυχώς, ένα είδος παρηγοριάς που δε στηρίζεται σε καμία επιστημονική βάση.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.

ΑΛΗΘΕΙΑ. Αλλά μόνο παροδική! Οι ορμονικές αλλαγές μετά τη γέννα μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μαλλιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μαλλιά επιστρέφουν αργότερα στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Δεν μπορεί να έχω τριχόπτωση, είμαι πολύ νέα.

ΜΥΘΟΣ. Παρόλο που η τριχόπτωση γυναικείου τύπου είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ενδέχεται να εμφανιστεί ακόμα και στην ηλικία των είκοσι ετών και να συνεχίσει να εξελίσσεται, εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 

Το έντονο στρες μπορεί να πυροδοτήσει μακροχρόνια τριχόπτωση.

ΜΥΘΟΣ. Το έντονο συναισθηματικό ή σωματικό στρες μπορεί να προκαλέσει διάχυτη αλωπεκία, μια παροδική κατάσταση κατά την οποία μπορεί να παρατηρήσετε την απώλεια περισσότερων τριχών κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο. Αυτή η τριχόπτωση είναι παροδική, ενώ η επανέκφυση τριχών θα ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού επανέλθετε στο φυσιολογικό τρόπο ζωής σας. 

Η επάλειψη καφέ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να διεγείρει τους θύλακες των τριχών.

ΜΥΘΟΣ. Ο καφές είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας, αλλά η μινοξιδίλη είναι η μόνη θεραπεία τοπικής χρήσης που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σταματάει την κληρονομική τριχόπτωση και μπορεί ακόμα και να αναστρέψει τις επιπτώσεις της.

Το σωστό σαμπουάν μπορεί να αντιμετωπίσει την τριχόπτωση.

ΜΥΘΟΣ. Όσο υπέροχη και αν είναι η μυρωδιά του σαμπουάν για περισσότερο όγκο που χρησιμοποιείτε, δε βοηθά στη διέγερση νέας τριχοφυΐας. Ορισμένα σαμπουάν μπορεί να χαρίζουν πιο πυκνή όψη στα μαλλιά καθώς περιέχουν συστατικά που διογκώνουν προσωρινά το στέλεχος της τρίχας. Ωστόσο, τα σαμπουάν δεν έχουν την κατάλληλη σύνθεση για να ενεργοποιήσουν τους θύλακες ή να διεγείρουν την τριχοφυΐα. Η μινοξιδίλη, η δραστική ουσία του Regaine®, είναι το μόνο συστατικό που έχει αποδειχθεί κλινικά ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη νέας τριχοφυΐας. 

Η κληρονομική τριχόπτωση είναι ένα αποκλειστικά ανδρικό πρόβλημα.

ΜΥΘΟΣ. Η κληρονομική τριχόπτωση εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες και αποτελεί ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα για πολλές γυναίκες.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται μόνο μετά την εμμηνόπαυση.

ΜΥΘΟΣ. Η τριχόπτωση γυναικείου τύπου μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε στιγμή της ενήλικης ζωής μιας γυναίκας. Είναι αλήθεια ότι η κληρονομική τριχόπτωση συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση παρατηρούν μια έξαρση του προβλήματος κατά την περίοδο έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Χάνω τα μαλλιά μου, έχω κάτι σοβαρό.

ΜΥΘΟΣ. Όχι φυσικά. Η τριχόπτωση, γνωστή ως ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ), οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, στα επίπεδα των ορμονών και στην ηλικία. 

Τριχόπτωση; Το πιθανότερο είναι να σταματήσει από μόνη της

ΜΥΘΟΣ. Ορισμένα είδη τριχόπτωσης είναι παροδικά και δεν απαιτούν συγκεκριμένη θεραπεία, όπως στην περίπτωση έντονου στρες ή τοκετού. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο είδος τριχόπτωσης οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες και συνεχίζει να επιδεινώνεται, εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα