Δρ. Μιχάλης Βικελής: Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλου;

Δρ. Μιχάλης Βικελής: Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλου;

Ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου είναι ο πονοκέφαλος τάσεως (κεφαλαλγία τύπου τάσεως) (δείτε περισσότερα για αυτόν στη σχετική ενότητα), ο οποίος όμως είναι ένας πονοκέφαλος που συνήθως είναι σχετικά ήπιος. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πονοκέφαλο τύπου τάσεως δεν ζητούν συμβουλή γιατρού, εκτός αν οι πονοκέφαλοι τους γίνουν πολύ συχνοί ή αν τα απλά παυσίπονα δεν τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.


• Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου είναι η ημικρανία (δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα). Η ημικρανία είναι αρκετά συχνή. Στο σύνολο του πληθυσμού, περίπου 12% των γυναικών και 6% των ανδρών έχουν ημικρανία, ενώ στις ηλικίες μεταξύ 15-45 ετών, τα ποσοστά της ημικρανίας είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με ημικρανία δεν ζητούν την συμβουλή γιατρού, τουλάχιστον όχι έγκαιρα. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι ο γιατρός δεν μπορεί να τους βοηθήσει, κάτι που είναι λάθος, καθώς οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την ημικρανία είναι αποτελεσματικές στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν για χρόνια ταλαιπωρούνταν χωρίς ικανοποιητική θεραπεία(δείτε περισσότερα για τις θεραπείες της ημικρανίας στις σχετικές ενότητες, "Θεραπεία της ημικρανικής κρίσης" και "Προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας").

Επίσης, μερικές φορές δεν γίνεται από τον γιατρό σωστή διάγνωση του αν ένας πονοκέφαλος είναι ημικρανία, ακόμη σε περιπτώσεις που ο ασθενής ζητήσει βοήθεια ειδικά για τον πονοκέφαλο του (και όχι, δηλαδή, αν κάποιος επισκεφθεί γιατρό για άλλο πρόβλημα υγείας και, παρεμπιπτόντως, αναφέρει πονοκέφαλο, όπου είναι αναμενόμενο ότι η διάγνωση μπορεί να διαφύγει). Αυτό άλλοτε μπορεί να οφείλεται στο ότι η ημικρανία μπορεί να διαφέρει αρκετά σε χαρακτηριστικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, και στο ότι πολλοί γιατροί δεν είναι εξοικειωμένοι με όλες τις μορφές που μπορεί να έχει η ημικρανία. Ας μην παραβλέπουμε ότι στην Ελλάδα η νευρολογία δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών, ενώ οι παθολόγοι έχουν την δυνατότητα να ασκηθούν για 3 μόνο μήνες στη νευρολογία, δυνατότητα όμως που σπάνια χρησιμοποιούν.

Περισσότερα για την διάγνωση της ημικρανίας μπορείτε να βρείτε στη σχετική ενότητα “Διάγνωση της ημικρανίας”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα