Καρδιά: Κίνδυνος από το σχήμα του σώματος και όχι από το σωματικό βάρος

Μελετώντας μια μεγάλη ομάδα γυναικών που είχαν ήδη περάσει από την εμμηνόπαυση, ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος συνδέεται με το σχήμα του σώματος, που προκύπτει από το πώς κατανέμεται σε αυτό το λίπος.

Οι υπάρχουσες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ενός ατόμου (ΔΜΣ) συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και παρόμοιων προβλημάτων.

Ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνει και έναν άλλο πιθανό παράγοντα: τα σημεία στα οποία το σώμα αποθηκεύει το λίπος (τουλάχιστον για γυναίκες άνω των 50 ετών).

Αυτή η μελέτη -τα ευρήματα της οποίας εμφανίζονται στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal- εξέτασε δεδομένα από 161.808 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, για να διαπιστώσει εάν ο ΔΜΣ, ή η κατανομή του λίπους σχετίζονταν με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Καμία από αυτές τις γυναίκες δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της έρευνας. Ωστόσο, κατά τη διάρκειά της οι ερευνητές κατέγραψαν 291 νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καρδιαγγειακός κίνδυνος ... διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα