Έφτασαν τους 10 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Έφτασαν τους 10 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δέκα θάνατοι ασθενών, άνω των 60 ετών, με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από τις αρχές του 2019 έως και σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μέσα σε μία εβδομάδα έχουν καταγραφεί τέσσερις νέοι θάνατοι από τον ιό, καθώς έως τις 14 Αυγούστου οι νεκροί ανέρχονταν σε έξι.

Αναλυτικά, αναφέρεται πως “από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 22/08/2019 (15.00μ.μ.), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 59 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 37 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Έχουν καταγραφεί δέκα θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών”.

Την περίοδο 2019, μέχρι τις 22/08/2019, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών, καταλήγει.

 Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέχρι και την περασμένη Τρίτη καθώς και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών έκθεσης βάσει των κρουσμάτων, όρισε ως επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές τις εξής:

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: τον Δήμο Τοπείρου, τον Δήμο Αβδήρων, τον Δήμο Ξάνθης

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: τον Δήμο Νέστου, τον Δήμο Θάσου, τον Δήμο Καβάλας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: τον Δήμο Ιάσμου, τον Δήμο Αρριανών

Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: τον Δήμο Σουφλίου

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: τον Δήμο Σοφάδων, τον Δήμο Καρδίτσας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: τον Δήμο Λαρισαίων, τον Δήμο Τυρνάβου, τον Δήμο Κιλελέρ, τον Δήμο Τεμπών, τον Δήμο Αγιάς

Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων: τον Δήμο Τρικκαίων

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, τον Δήμο Μαρκοπούλου- Μεσογαίας, τον Δήμο Παλλήνης, τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: τον Δήμο Πέλλας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: τον Δήμο Κατερίνης, τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού

Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, τον Δήμο Χαλκηδόνος, τον Δήμο Λαγκαδά

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: τον Δήμο Βέροιας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: τον Δήμο Νέας Προποντίδος

Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: τον Δήμο Ηράκλειας

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα