Καμπανάκι από τους ειδικούς: Ένας στους πέντε ενήλικες θα νοσήσει από καρδιακή ανεπάρκεια

Σε µάστιγα έχει εξελιχθεί η καρδιακή ανεπάρκεια για τη χώρα µας, µε τους ειδικούς να προβλέπουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκοµεία, καθώς και αύξηση των θανάτων που αποδίδονται στη νόσο, καθώς 1 στους 5 ενήλικες θα εµφανίσει τη νόσο σε κάποια φάση της ζωής του. Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται πως 200.000 άτοµα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ άλλες 30.000 νοσούν κάθε χρόνο.

Στη Μονάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκοµείου «Γ. Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθούνται σήμερα 400 ασθενείς µε µέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Έθνος». Κάθε χρόνο στην Καρδιολογική Κλινική εισάγονται περίπου 4.500 ασθενείς µε καρδιολογικά προβλήµατα και από αυτούς οι 1.500 διαγιγνώσκονται µε καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ειδικοί τονίζουν πως για την επιτυχή αντιµετώπιση της νόσου έχουν µεγάλη σηµασία η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Για τον λόγο αυτό ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκοµείου «Γ. Παπανικολάου» δρ Ιωάννης Ζαρίφης και οι υπεύθυνοι της µονάδας καρδιακής ανεπάρκειας δρ Αλεξία Σταυράτη και ο δρ Κωνσταντίνος Πολυµερόπουλος, σε συνεργασία µε τον Δήµο Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη και το ∆ηµοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης διοργανώνουν από αύριο, µέχρι την Πέµπτη ενηµερωτικές εκδηλώσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Το κοινό µπορεί να ενηµερωθεί για το θέµα αύριο στην περιοχή Συντριβάνι στα Πεύκα Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη στο Ρολόι στη Νεάπολη και την Πέµπτη στον χώρο που βρίσκεται στη συµβολή των οδών Επταπυργίου και Πρεµετής στις Συκιές. Από τις 10 το πρωί, μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της μονάδας θα βρίσκεται στις συγκεκριμένες περιοχές για να δώσει πληροφορίες στο κοινό. Επίσης ενημερωτικό υλικό για την καρδιακή ανεπάρκεια, θα διανέμεται στους προσερχόμενους στην καρδιολογική Κλινική «Γ. Παπανικολάου» σε όλη την διάρκεια του Μάϊου.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ η καρδιακή ανεπάρκεια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με μια εκ των υπευθύνων της μονάδας για την καρδιακή ανεπάρκεια δρ. Σταυράτη, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως «πάνω από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μονίμως κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς και οι νοσηλείες λόγω καρδιακής ανεπάρκειες απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας εξαρτάται με την συχνότητα των καταστάσεων που προκαλούν. Μάλιστα η προοδευτική γήρανση του πληθυσμού που ήδη καταγράφεται θα επηρεάσει την συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα