Ο καρκίνος του οισοφάγου συνδέεται με το βούρτσισμα των δοντιών

Ερευνητές από το NYU Langone Health's Perlmutter Cancer Center ανέφεραν ότι τουλάχιστον τρία είδη βακτηρίων στο στόμα μπορούν να αυξήσουν, ή να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

Η επιμέρους ανάλυση δύο μελετών εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ, που περιελάμβανε περισσότερους από 120.000 ασθενείς, έδειξε μία αύξηση κατά 21% του κινδύνου για καρκίνο στον οισοφάγο, που συνδέεται με την παρουσία του βακτηρίου Tannerella forsythia. Αυτό το βακτήριο συνήθως συνδέεται με την ασθένεια των ούλων (ουλίτιδα). Αντίθετα, οι τύποι των βακτηρίων Streptococcus και Neisseria συσχετίστηκαν με μείωση κατά 24% του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου. Το Neisseria είναι γνωστό ότι διασπά τις τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου και οι καπνιστές είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερες ποσότητες αυτών των βακτηριδίων στο στόμα τους από ό,τι οι μη καπνιστές. Άρα έχουν και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο....

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα