Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι προστασίας από αυτές.
Η ασφάλεια των τροφίμων έχει ζωτική σημασία το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση.
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς, τοξίνες ή και χημικές ουσίες. Ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί μπορεί να εκδηλωθεί σύντομα μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου ή και ώρες ή μέρες αργότερα.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν τρώμε και πίνουμε εκτός σπιτιού. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά
* Πρέπει να φυλάσσονται σε ψυγεία ή σε δροσερά και σκιερά μέρη.
* Μην αγοράζετε χυμούς και νερά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
* Μην αγοράζετε χυμούς από ψυγεία εκτεθειμένα στο ήλιο.
Παγωτά
* Να μην αγοράζετε παγωτά από καταψύκτες που δεν κλείνουν ερμητικά ή είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ούτε από καταψύκτες με πάγο στο εσωτερικό τους.