Σε ένα χρόνο θα ανιχνεύουμε το καρκίνο με μια απλή εξέταση αίματος

Σε ένα χρόνο η επαναστατική μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου με μια μόνο εξέταση αίματος, θα αρχίσει να εφαρμόζεται υποστηρίζουν οι επιστήμονες οι οποίοι παλεύουν με το χρόνο.

Η Jasmine Zhou και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA) ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή στην οποία χρησιμοποιούν γενετικά δεδομένα για την ανίχνευση DNA όγκων σε δείγματα αίματος και αναγνωρίζουν  από ποιο σημείο του σώματος προέρχονται αυτοί οι καρκινικοί όγκοι.

Το πρόγραμμα, το οποίο οι επιστήμονες έχουν ονομάσει CancerLocator, λειτουργεί μετρώντας την ποσότητα του όγκου που βρίσκεται στο DNA από το αίμα.

Μόλις εντοπιστεί στο DNA, μπορεί να συγκριθεί με μια βάση δεδομένων των γενετικών πληροφοριών από εκατοντάδες ανθρώπους για να αναγνωρίσει που βρίσκεται ο όγκος, επισημαίνει η καθηγήτρια Zhou.

«Ελπίζω ότι (ένα διαγνωστικό τεστ) θα είναι διαθέσιμο μέσα σε ένα χρόνο. Εξαρτάται από τα δεδομένα, τις δοκιμές και την μηχανική μάθηση» είπε στους Independent.

«Με διευρυμένη εκπαίδευση και τα δεδομένα από τις δοκιμές είμαστε σίγουροι για την επίτευξη πολύ υψηλότερων αποδόσεων» πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Biology, εστίασε σε τρεις τύπους καρκίνου - του μαστού, του ήπατος και του πνεύμονα - και είναι σε θέση να εντοπίσει καρκίνους σε πρώιμο στάδιο στο 80% των περιπτώσεων.

Η ομάδα της Jasmine Zhou χρησιμοποίησε ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή για να μελετήσει δείγματα αίματος από 29 ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, 12 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και πέντε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Όπως είπε ελπίζει να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα τύπων καρκίνου στις δοκιμές, αλλά μερικοί είναι πιο εύκολο να ανιχνευθούν στο αίμα από κάποιους άλλους λόγω της θέσης τους στο κυκλοφορικό σύστημα.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να συλλάβει το DNA τον όγκο στο συκώτι και στον πνεύμονα από ό, τι στον μαστό μαστού» δήλωσε η Ζου.

Η ίδια είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να συλλέξει δείγματα στερεού ιστού για να βελτιωθεί η ακρίβεια των εξετάσεων αίματος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε ένα κλινικό περιβάλλον.

Η Lara Bennett, του Worldwide Cancer Research, δήλωσε ότι ενώ οι μέθοδοι δοκιμής αίματος βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, πιστεύει ότι «θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον για τη διάγνωση του καρκίνου».

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό, αλλά δεν είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν, λόγω των περιορισμένων δειγμάτων αίματος».

Εν τω μεταξύ, μια άλλη ερευνητική ομάδα στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Kun Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), αναπτύσσει μια παρόμοια εξέταση αίματος που βασίζεται σε διαφορετικές τεχνολογίες που μπορούν επίσης θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από τώρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα