Τι είναι οι αιμορροΐδες και πώς να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά τους

Η πρώτη γνωστή αναφορά της αιμορροϊδοπάθειας προέρχεται από έναν αρχαίο αιγυπτιακό πάπυρο χρονολογίας 1.700 π.Χ. στον οποίο αναγράφεται μια συνταγή για την ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο που προκαλούν οι αιμορροΐδες και την αντιμετώπισή τους.

Οι αρχαίοι γνώριζαν καλά το πόσο ανυπόφορα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα ογκίδια φλεβικού ιστού και δυστυχώς, η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις συχνότερες παθήσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών. Πράγματι, εκτιμάται πως το 50% των ανδρών και γυναικών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν αιμορροΐδες σε κάποια περίοδο της ζωής τους!

Πολλές είναι οι αιτίες που «πυροδοτούν» την εμφάνιση των αιμορροΐδων, όπως η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή και το άγχος, αλλά η βασική σχετίζεται με την υπερβολική πίεση που ασκείται στις φλέβες στην περιοχή της πυέλου και του ορθού.

Η αυξημένη πίεση προκαλεί οίδημα και έκταση των ιστών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των αιμορροΐδων. Η πίεση είναι, άλλωστε, η αιτία που οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συχνά στις γυναίκες κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, εκτός από την κληρονομικότητα και την δυσκοιλιότητα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν αιμορροΐδες και πολλά προβλήματα εντοπίζονται στον τρόπο ζωής που έχουμε υιοθετήσει και κυρίως, στις διατροφικές μας επιλογές.

Η μη κατανάλωση νερού και η έλλειψη φυτικών ινών από το διατροφικό μας μενού είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία αιμορροΐδων.

Τι να τρώμε για να κρατήσουμε τις αιμορροΐδες μακριά

Για να κρατήσουμε τις αιμορροΐδες μακριά είναι καλό να προχωρήσουμε σε ορισμένες αλλαγές στο διατροφικό μας πλάνο, αρχίζοντας με την ένταξη των φυτικών ινών σε αυτό.

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά, τα ψωμιά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το μαύρο ρύζι, ωμά ή φρέσκα λαχανικά, όπως το μαρούλι, οι ελιές, οι ντομάτες, το αγγούρι και τα καρότα, ξηρά ή φρέσκα φρούτα και φυσικά, να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα.

Οι απαγορευμένες τροφές για την αιμορροϊδοπάθεια

Την ίδια ώρα, αν δεν θέλουμε να εμφανίζονται συχνά οι αιμορροΐδες, θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη ή να περιορίσουμε τα καυτερά φαγητά, τα αεριούχα αναψυκτικά, τον καφέ, το αλκοόλ, τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γενικά τροφές που είναι πλούσιες σε λίπη.

Τα στάδια και οι θεραπείες για εξωτερικές και εσωτερικές αιμορροΐδες

Ωστόσο, η διατροφή από μόνη της δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα και να εξαφανιστούν οι αιμορροΐδες γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε έναν ειδικό κάθε φορά που εμφανίζονται, προκειμένου να μας καθοδηγήσει για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να μας βοηθήσει να ανακουφιστούμε αποτελεσματικά από τον πόνο.

Για τη διάγνωση της αιμορροΐδοπάθειας, χρειάζεται να επισκεφθούμε το Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο και να συμβουλευθούμε τον ιατρό, ο οποίος μετά την απαραίτητη εξέταση θα καθορίσει την θεραπευτική προσέγγιση για κάθε ασθενή.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα πέρα από ανώδυνη απώλεια μικρών ποσοτήτων, ωστόσο, οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν πόνο, κάψιμο και φαγούρα.

Εμείς απευθυνθήκαμε σε έναν ειδικό, τον Σπύρο Ανδρικόπουλο, ο οποίος είναι Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του Θεραπευτικού Κέντρου Λευκός Σταυρός, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιμορροΐδες και να μάθουμε περισσότερα αναφορικά με την αντιμετώπισή τους.

Όπως μας είπε, οι διαθέσιμες θεραπείες για τις εσωτερικές αιμορροΐδες είναι η συντηρητική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας, η οποία περιλαμβάνει θερμά υδρόλουτρα, θεραπεία της υποκείμενης δυσκοιλιότητας, τοπική θεραπεία με αλοιφές, ψυχρά επιθέματα και πρόγραμμα διατροφής με φυτικές ίνες.

Ωστόσο, για τις εξωτερικές αιμορροΐδες υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές όπως η ελαστική περίδεση των αιμορροΐδων, η σκληροθεραπεία και η καταστροφή των αιμορροΐδων με χρήση υπερύθρων ή διπολικής διαθερμίας. Τέλος, οι χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας που εφαρμόζονται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία και απαιτούν νοσηλεία από λίγες ώρες μέχρι μία ή δύο ημέρες.

Πώς θα ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων

Πάντως, για να ανακουφιστούμε από τα επίπονα και συχνά ανυπόφορα συμπτώματα των αιμορροΐδων, μέχρι την επίσκεψή μας στον γιατρό, μπορούμε να προστρέξουμε σε μια σειρά από σπιτικές λύσεις.
1. Μπορούμε να πλένουμε συχνά μες στην ημέρα την περιοχή γύρω από τον πρωκτό με χλιαρό νερό για 5 έως 10 λεπτά.

2. Καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε πάγο στην περιοχή του πρωκτού για ανακούφισή και περιορισμό της διόγκωσης.

3. Για την αποφυγή του ερεθισμού αξίζει να αντικαταστήσουμε για λίγο το χαρτί τουαλέτας με υγρά μαντιλάκια.

4. Επίσης, η χρήση απλών αναλγητικών μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του πόνου.
newsbomb

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα