Καρκίνος εντέρου: Τα σημάδια που ξεφεύγουν από τους γιατρούς και κοστίζουν ζωές

Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου που έλαβε διάγνωση για την ασθένειά του κατά την επείγουσα εισαγωγή του στο νοσοκομείο είχε εκδηλώσει το προηγούμενο διάστημα προειδοποιητικά σημάδια που θα μπορούσαν να έχουν ενεργοποιήσει τον γιατρό να κάνει νωρίτερα τη διάγνωση, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer. Ποσοστό 16% των ασθενών αυτών είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους τουλάχιστον τρεις φορές πριν τη διάγνωση λόγω των συμπτωμάτων που εκδήλωναν.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μελέτησαν τις διαγνώσεις για καρκίνο του εντέρου που έγιναν στην Αγγλία από το 2005 έως το 2006, εστιάζοντας στα συμπτώματα που εκδήλωναν οι ασθενείς έως και πέντε χρόνια πριν τη διάγνωση.

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι το 35% των ασθενών με καρκίνο στο κόλον και το 15% των ασθενών με καρκίνο στο ορθό έλαβαν διάγνωση έπειτα από επείγουσα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν και αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς δεν είχαν εκδηλώσει σαφή συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου –επομένως ήταν πιο δύσκολο για τον γιατρό τους να υποψιαστεί και να εντοπίσει νωρίτερα τον καρκίνο– ποσοστό 17,5% των ασθενών με καρκίνο στο κόλον και 23% των ασθενών με καρκίνο στο ορθό είχαν εκδηλώσει τα τυπικά συμπτώματα της νόσου.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου...

Τα συνηθέστερα συμπτώματα