Καρδιά: Προστασία και μείωση της χοληστερόλης

Η διαταραχή που ονομάζουμε υπερχοληστεριναιμία στην αρχή δεν παρουσιάζει ενοχλήσεις και δεν υπάρχουν έκδηλα συμπτώματα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης γίνονται εμφανή σε αιματολογικό έλεγχο ρουτίνας. Η αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης γίνεται αρχικά με μικρές αλλαγές στη διατροφή και στον γενικότερο τρόπο ζωής του ατόμου και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η χοληστερίνη είναι ένα απαραίτητο λιπίδιο του αίματος και αποτελεί στοιχείο των κυτταρικών τοιχωμάτων και των μονωτικών επιστρώσεων των νευρικών μας κυττάρων. Είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες στον οργανισμό μας και η ποσότητά της στο σώμα μας προέρχεται κατά ένα μεγάλο μέρος από ενδογενή σύνθεση, δηλαδή τη συνθέτει ο οργανισμός και κατά ένα μικρότερο μέρος από τη διατροφή.

Η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Όσο αυξάνεται η χοληστερίνη στο αίμα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν βέβαια προϋπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή διαβήτης, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Τα επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να επηρεαστούν και από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό και ο γενικότερος τρόπος ζωής (διατροφή, άγχος, κακή ποιότητα ύπνου).

Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας; Με 3-4 μικρές αλλαγές μπορείτε να το πετύχετε έχοντας μακροχρόνια οφέλη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα