ΕΟΠΥΥ: Νεα κριτήρια για την κατανομή κονδυλίων

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκαν νέα κριτήρια για την κατανομή των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές της χώρας, για να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός στον χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη η κατανομή των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ θα γίνεται με βάση την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους ασφαλισμένους και την αποδοτικότητα των ιδιωτικών κλινικών. Το νέο αυτό μέτρο έχει στόχο "να διασφαλιστούν συνθήκες ανταγωνισμού".

Ο υπουργός Υγείας, δήλωσε: "Παρότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα κατανομής κονδυλίων, όπως διαμορφώνεται με την Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί σήμερα, θα ενδιαφέρει άμεσα τους ασθενείς και χρήστες υπηρεσιών υγείας στις ιδιωτικές κλινικές."

Οι δείκτες αξιολόγησης θα καθορίζονται στην αρχή κάθε έτους, και θα βασίζονται στα εκκαθαρισμένα στοιχεία του προηγούμενου έτους, που θα γίνονται αποδεκτά από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, τα κονδύλια θα υπολογίζονται με διαφορετικό συντελεστή και θα αφορούν την ποιότητα του νοσηλευτικού έργου των κλινικών, τις επανεισαγωγές, την επάρκεια ιατρικών ειδικοτήτων, τη βαρύτητα των περιστατικών που αντιμετωπίζει κάθε κλινική, τις υποδομές αυξημένες φροντίδας και τον εξοπλισμό. "Αυτός ο τρόπος αξιολόγησης θέτει σε διαδικασία ανταγωνισμού τους ιδιώτες της υγείας. Διατηρούμε την κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού ανά πάροχο, εισάγοντας συντελεστές στις 140 ιδιωτικές κλινικές", τόνισε ο κ. Βορίδης.

Τον προηγούμενο χρόνο, υπολογίζεται πως πραγματοποιήθηκαν 440.000 εισαγωγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις 140 ιδιωτικό τομέα περίθαλψης υπολογίζεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ, και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η αυτόματη επιστροφή χρημάτων, (claw back) για το πρώτο εξάμηνο του 2014 υπολογίζεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Πληροφορίες: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα