Ψυχοσωματικά: Γιατί όταν έχω άγχος πονάει το στομάχι μου;

Ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας έκανε μια έκθεση για τις ψυχοσωματικές παθήσεις αποδεικνύοντας πως η ψυχοσωματική μπορεί πολύ καλά να εφαρμοστεί σε όλες τις ασθένειες θεωρώντας την ανθρώπινη ύπαρξη σαν μια ολότητα που συνίσταται από τη στενή σχέση πνεύματος και σώματος. Όλο και περισσότερο η ιατρική επιστήμη ανακαλύπτει την επίδραση της σκέψης άνω στην υγεία όλο και περισσότερο η θεραπευτική χρησιμοποιεί τον ψυχολογικό παράγοντα στον αγώνα της ενάντια στις ασθένειες. Η μελέτη των ψυχοσωματικών παθήσεων, εκείνων που το ψυχικό φαινόμενο παίζει κυρίαρχο ρόλο είναι τόσο εξαπλωμένη πια που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι περιλαμβάνει τις περισσότερες πτυχές της σύγχρονης ιατρικής. Ας δούμε πώς επηρεάζει η κακή ψυχολογία τη λειτουργία του στομάχου αλλά και του εντέρου.

Από τον συγγραφέα και καθηγητή Γενικής Ιατρικής, Δρ. Pierre Vachet

Άγχος και έλκος στο στομάχι.

Οι λειτουργίες του στομάχου και οι εκκρίσεις βρίσκονται σε στενή σχέση με τα νευρικά φαινόμενα του ανθρώπινου οργανισμού τόσο στη διάρκεια της χώνεψης όσο και στη διάρκεια της ανάπαυσης. Το άγχος και η χρόνια αγωνία, ο διαρκής φόβος και ο θυμός επιτείνουν την έκκριση του γαστρικού υγρού που εκχύνεται συνεχώς. Όταν το στομάχι είναι άδειο και δεν υπάρχουν τροφές για να το ουδετεροποιήσουν παρατηρούνται αλλοιώσεις στο βλενογόννο. Ο προσβεβλημένος βλενογόνος γίνεται ιδιαίτερα τρωτός και ο παραμικρός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει μια μικρή διάβρωση που από τη συνεχή της επαφή με το γαστρικό υγρό μπορεί να καταλήξει στην δημιουργία έλκους.

Το έλκος του στομάχου είναι συνηθισμένη αρρώστια που προσβάλλει το 5% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους και οι προσβολές αυτές γίνονται όλο και συχνότερες. Παρατηρείται συχνά στους ενήλικες και ακόμα πιο συχνά στους άνδρες.

Εδώ και πολύ καιρό έχει διαπιστωθεί ο ρόλος του στρες στη διαδικασία δημιουργίας του έλκους. Στην ψυχανάλυση το έλκος του στομάχου θεωρείται το πρότυπο της γενικής αντίληψης των ψυχοσωματικών διαταραχών που έχει την τάση να συνδέει τις φυσιολογικές διαταραχές με την ψυχαναλυτική θεωρία της νεύρωσης αφού υπάρχει στενή σχέση  ανάμεσα στις απωθήσεις ή τη στέρηση και στη διαταραχή των λειτουργιών. Το βασικό σύμπτωμα του έλκους είναι ο πόνος στο στομάχι. Είναι ένας πόνος σαν κράμπα.

Άγχος και δυσκοιλιότητα.


Η δυσκοιλιότητα δηλαδή η σπανιότητα των κενώσεων που οφείλεται σε παρατεταμένη συγκράτηση των περιττωμάτων μέσα στο έντερο είναι εξαιρετικά συχνή ιδιαίτερα στις γυναίκες. Συχνά, αντιμετωπίζεται με τη χρήση καθαρτικών. Η δυσκοιλιότητα όμως είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Παράγεται πολύ συχνά με την επίδραση συγκινησιακών  παραγόντων και παρατηρείται ιδιαίτερα σε άτομα αγχώδη και άτομα που παρουσιάζουν έντονη θλίψη. Η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε πολλαπλές οργανικές αιτίες που κάποιες φορές ενοχλούν την κίνηση του εντέρου. Η δυσκοιλιότητα όμως θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ότι έχει και ψυχολογικό υπόβαθρο όπως η έλλειψη στοργής. Αλλά και η αυστηρότητα στην ανάπτυξή μας μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο- το παιδί ας πούμε μπορεί να αποκτά κακές συνήθειες για λόγους σχολικής πειθαρχίας και να συγκρατεί την ανάγκη για κένωση.

Πολλές ακόμα ασθένειες όσο και αν φαίνονται μονάχα οργανικές χρειάζονται και ψυχολογική παρέμβαση. Είναι καλό να αναλύει κανείς όλα τα δεδομένα στον προσωπικό γιατρό του  και να εξετάζεται το ενδεχόμενο της ψυχοθεραπείας ανάλογα με την περίπτωση.

πηγή: boro.gr