Τεστ αίματος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Επανάσταση σε ό,τι αφορά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, άρα και την έγκαιρη αντιμετώπισή του, αναμένεται να φέρει η εξέταση που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Οπως ανακοίνωσαν σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Σαν Φρανσίσκο, πρώτη φορά ο καρκίνος του πνεύμονα θα μπορεί να εντοπιστεί με μια απλή εξέταση αίματος, η οποία μάλιστα θα εντοπίζει επίσης τον καρκίνο του προστάτη, καθώς και τις υποτροπές των δύο ασθενειών.

Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες από την Cleveland Clinic, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι ο εντοπισμός των ασθενειών γίνεται με τη χρήση μιας συγκεκριμένης μορφής λιπαρών οξέων και των μεταβολιτών τους, που λειτουργούν ως βιοδείκτες. Ετσι η διάγνωση του καρκίνου γίνεται όταν η ασθένεια βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ενώ παράλληλα φαίνεται και η πιθανότητα ανάρρωσης ή υποτροπής μετά την αφαίρεση του όγκου.

Κατά τη μελέτη τους οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος από 55 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και από 40 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, τα οποία σύγκριναν με δείγματα αίματος από άτομα υγιή. Στη δεύτερη φάση της μελέτης εξετάστηκαν προεγχειρητικά άλλα δείγματα αίματος από 24 ασθενείς που θα υποβάλλονταν σε επέμβαση για θεραπεύσιμο καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι εξετάσεις επαναλήφθηκαν έξι και 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο είχαν στο αίμα τους μεγαλύτερη συγκέντρωση της συγκεκριμένης μορφής των λιπαρών οξέων και των μεταβολιτών τους σε σχέση με τα υγιή άτομα. Ωστόσο στη δεύτερη φάση της μελέτης διαπιστώθηκε ότι σε διάστημα 24 ωρών η συγκέντρωσή τους είχε μειωθεί από τρεις έως δέκα φορές.

Σύμφωνα με τον Daniel I. Sessler από την Cleveland Clinic, η δημιουργία της νέας εξέτασης αποτελεί ένα συναρπαστικό βήμα προς την ανάπτυξη μιας απλής μεθόδου που θα εντοπίζει και άλλες μορφές καρκίνου και θα χρησιμοποιείται μετεγχειρητικά για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιθανότητα υποτροπής.