Στο κόκκινο βρίσκεται η Αττική σε ό,τι αφορά στον πληθυσμό των μολυσμένων με τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνουπιών. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της εντομολογικής επιτήρησης που διενεργούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στους πληθυσμούς των κουνουπιών είναι πολύ έντονη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μετάδοση του ιού και στους ανθρώπους.
Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον το 1/3 των πληθυσμών των κουνουπιών που ελέγχονται μέσω ειδικών παγίδων στο πλαίσιο της εντομολογικής επιτήρησης έχουν βρεθεί θετικά στον ιό.
Ίλιον, Παλαιό Φάληρο, Νέα Χαλκηδόνα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Πατήσια αλλά και η καρδιά της Αθήνας, βρίθουν μολυσμένων κουνουπιών.
Αναλόγως υψηλή -αλλά κι αναμενόμενη με βάση τα περυσινά ευρήματα- κινητικότητα των κουνουπιών καταγράφεται και σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Από αυτές τις περιοχές προέκυψε άλλωστε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου σε ηλικιωμένο άνδρα στην Αρτέμιδα (συγκεκριμένα στα Σπάτα), όπου τα κουνούπια κάνουν τις εφορμήσεις τους κατά σμήνη από τα τέλη του περασμένου Μαϊου.
Ηλικιωμένοι και ασθενείς με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλμένοι) αποτελούν κι εφέτος, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις ομάδες – στόχους των κουνουπιών.
Ο απολογισμός της περσινής επιδημίας της λοίμωξης κατέδειξε ότι οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο ηλικία τα 70 έτη, ενώ σε ό,τι αφορά το φύλο ο ιός του Δυτικού Νείλου «προτιμούσε» άνδρες: από τα 109 βαριά περιστατικά λοίμωξης, τα 71 αφορούσαν άνδρες και τα 38 γυναίκες.
Συνολικά πέρυσι διαγνώστηκαν 161 κρούσματα και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Από τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή άλλα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 52 ασθενείς εκδήλωσαν ήπιες εκδηλώσεις της λοίμωξης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο.
Οι εστίες της επιδημίας
Η περυσινή επιδημία είχε δύο «κέντρα», στο λεκανοπέδιο Αττικής και στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας. Ειδικότερα, στα νότια προάστια, Φάληρο, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Καλλιθέα καθώς και στον Πειραιά καταγράφηκε το 28% των κρουσμάτων σοβαρής λοίμωξης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι συγκεκριμένες περιοχές βρέθηκαν στον κλοιό των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου όλο τον περυσινό Ιούλιο.
Στο βόρειο άκρο της χώρας ο ιός «θέριεψε» τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όπου καταγράφηκε το 42% των συνολικών σοβαρών κρουσμάτων, με τις περιοχές της Καβάλας και της Ξάνθης να βρίσκονται στο κόκκινο από τις επιθέσεις των κουνουπιών.
Tromaktiko