Κινδυνεύουν από διαβήτη όσοι αποφεύγουν τον ήλιο

Η αποφυγή του ήλιου θέτει αναρίθμητους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, εξαιτίας της ανεπάρκειας βιταμίνης D, προειδοποιούν Αυστραλοί επιστήμονες.

Μελετώντας 5.200 εθελοντές, διαπίστωσαν πως όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδά της στο αίμα τους, τόσο λιγότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Αυτή η μορφή της νόσου κατά κανόνα σχετίζεται με την παχυσαρκία και έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως για την προστασία από αυτόν δεν αρκούν η προσεγμένη διατροφή και η συστηματική άσκηση, καθώς και η επαρκής έκθεση στον ήλιο αναδεικνύεται σε σημαντικό συμβάλλοντα παράγοντα.

Η βιταμίνη D παράγεται στον οργανισμό όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο – και μολονότι η υπερβολική έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως άλλων προβλημάτων (από την πρόωρη γήρανση του δέρματος έως τον καρκίνο), η πλήρης αποφυγή του είναι επιζήμια.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από τον παθολογοανατομικό όμιλο Melbourne Pathology, υπέβαλλαν σε αιματολογικές εξετάσεις τους εθελοντές τους. Αφού έλαβαν υπ' όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στον διαβήτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η έλλειψη βιταμίνης D ήταν ένας ισχυρός, ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου.

Στην πραγματικότητα, για κάθε πρόσθετα 25 nanomoles βιταμίνης D στο αίμα, ο κίνδυνος διαβήτη μειωνόταν κατά 24%.

Όσοι έχουν επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 50 nanomoles ανά λίτρο, έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης, αν και αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πως το φυσιολογικό όριο πρέπει να αυξηθεί προς τα πάνω, σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Diabetes Care».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης η δρ Βικτώρια Κινγκ, από τον οργανισμό Diabetes UK, είπε πως η συσχέτιση βιταμίνης D και διαβήτη θεωρείται αληθινή και αποτελεί αντικείμενο επισταμένων μελετών.

Ήδη, εξάλλου, έχει αρχίσει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μελέτη για να διαπιστωθεί εάν οι πάσχοντες από τη νόσο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων της βιταμίνης.

Έως ότου βγουν οριστικά συμπεράσματα, όμως, ο κόσμος δεν πρέπει να λαμβάνει συμπληρώματα, αλλά να εκτίθεται λογικά στον ήλιο, να προσέχει τη διατροφή του και να περπατάει καθημερινά, για να προστατευθεί από τη νόσο.

ta nea.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα