Αλλεργίες: Μπορούν οι μάσκες να μειώσουν τα συμπτώματα;

Αλλεργίες: Μπορούν οι μάσκες να μειώσουν τα συμπτώματα;

Οι μάσκες προσώπου έγιναν σύνηθες... αξεσουάρ από την πανδημία της COVID-19 και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να τις φορούν όταν είναι άρρωστοι και πρέπει να βγουν στο κοινό.

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι μάσκες δεν είναι απλώς ένα καίριο μέτρο πρόληψης από την COVID-19 και άλλες λοιμώξεις. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση των αλλεργιών, μπλοκάροντας τα σωματίδια αλλεργιογόνων.

Μπορούν οι μάσκες προσώπου να μειώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας;
 
Έρευνα έδειξε ότι οι μάσκες προσώπου μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση ορισμένων συμπτωμάτων αλλεργίας. Τα σωματίδια της γύρης κυμαίνονται σε μέγεθος από 10 έως 100 χιλιοστά (mm). Οι τυπικές χειρουργικές μάσκες μπλοκάρουν σωματίδια μικρά όσο 3 mm.

Οι μάσκες N95, καθώς και άλλες ιατρικές μάσκες, μπορούν να μπλοκάρουν σωματίδια τόσο μικρά όσο ,004 mm. Αυτό σημαίνει ότι οι τυπικές μάσκες που είναι ευρέως διαθέσιμες από την κορύφωση της πανδημίας COVID-19 κι έπειτα μπορούν να μπλοκάρουν τα σωματίδια γύρης.

Οι μάσκες μπορούν επίσης να μπλοκάρουν πολλά άλλα κοινά αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα, τα σωματίδια μούχλας κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 3 και 13 mm, τα σωματίδια σποριών μούχλας κυμαίνονται μεταξύ 10 και 30 mm και τα σωματίδια ακάρεων σκόνης κυμαίνονται μεταξύ 100 και 300 mm.

Παρόλο που ορισμένα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να έχουν μικρότερα σωματίδια, όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων, το οποίο έχει σωματίδια που κυμαίνονται σε μέγεθος από 0,5-100 mm, οι μάσκες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα περισσότερα σωματίδια.

Αλλά οι μάσκες δεν προστατεύουν απ' όλα τα συμπτώματα αλλεργίας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι παρέχουν οφέλη σε άτομα με αλλεργίες στα μάτια.

Ποια μάσκα είναι καλύτερη για τις αλλεργίες

Όλες οι μάσκες μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τις αλλεργίες. Ακόμη και οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων σωματιδίων και να μειώσουν τα συμπτώματα. Αλλά οι χειρουργικές μάσκες είναι η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους.

Οι χειρουργικές μάσκες είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα των αλλεργιογόνων. Είναι επίσης ευρέως διαθέσιμες και μπορούν να απορριφθούν μετά από κάθε χρήση. Αυτό διασφαλίζει ότι φοράτε πάντα μια καθαρή μάσκα που είναι απαλλαγμένη από συσσώρευση αλλεργιογόνων.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα