Χρήση ψυχοδραστικών ουσιών άγνωστης προέλευσης από εφήβους- Η αθώα κάνναβη μπορεί να οδηγήσει σε ψύχωση

Χρήση ψυχοδραστικών ουσιών άγνωστης προέλευσης από εφήβους- Η αθώα κάνναβη μπορεί να οδηγήσει σε ψύχωση

Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος πειραματισμού, η οποία μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει ακόμη και στη χρήση ναρκωτικών. Η κάνναβη είναι το πιο κοινό ναρκωτικό που, σύμφωνα με έρευνες, ένας στους πέντε εφήβους έχουν δοκιμάσει έστω μία φορά στη ζωή τους. Οι γονείς εφήβων ανησυχούν παραπάνω σε αυτή την ηλικία, γιατί τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή, φοβούνται λοιπόν για όλα τα είδη ναρκωτικών ακόμα και για το αλκοόλ και το τσιγάρο.

Σύμφωνα με την κα Χρύσα Παπαστεργιοπούλου, Δικηγόρο Παρ΄Αρείω Πάγω και καθηγήτρια Ιατροδικαστικής – Ψυχιατροδικαστικής ΑΠΘ, υπάρχει ραγδαία αύξηση των συνθετικών ψυχοδραστικών ουσιών που μοιάζουν με τα κλασικά ναρκωτικά ως προς τη δράση και τη δομή τους και είναι αγνώστου προελεύσεως. Εκτιμάται, τόνισε η δικηγόρος, ότι υπάρχουν 1.054 υπό παρακολούθηση τέτοιου είδους ουσίες, οι οποίες κυκλοφορούν στο σκοτεινό διαδίκτυο και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Στην Ελλάδα, υπάρχουν τέσσερις κατάλογοι ναρκωτικών ουσιών, συγκεκριμένα 450 θεσπισμένες ουσίες, γεγονός που σημαίνει ότι, αν κάποιος συλληφθεί με ουσίες, όχι ενταγμένες, παραμένει ατιμώρητος.


Όπως επισήμανε ο κ. Πέτρος Ντούνας, Ψυχίατρος Πραγματογνώμονας, πολλοί θεωρούν ότι η κάνναβη είναι αθώα και αυτός είναι ο λόγος που είναι η πρώτη ναρκωτική ουσία, με την οποία έρχονται σε επαφή οι έφηβοι, όμως μπορεί να οδηγήσει σε ψύχωση. Ο κάθε άνθρωπος έχει υποδοχείς κανναβινοειδών στον εγκέφαλό του και επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο, γεγονός που σημαίνει ότι η ψύχωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σχιζοφρένεια, ενώ τα συνθετικά κανναβινοειδή επηρεάζουν έως και πέντε φορές περισσότερο τον εγκέφαλο, όπως είναι για παράδειγμα το ΣΙΣΑ, γνωστό ως “κοκαΐνη των φτωχών”, που έχει συνδεθεί στο κοντινό παρελθόν με βίαια εγκλήματα, είπε ο κ. Ντούνας.

“Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη με εκστρατείες ενημέρωσης στα σχολεία και το διαδίκτυο, ώστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι ναι μεν τα καινούργια αυτά ναρκωτικά μπορούν να τα αγοράσουν με πέντε ευρώ αλλά κινδυνεύει η ζωή τους”, πρόσθεσε ο ψυχίατρος.

Οι νέοι χρησιμοποιούν ναρκωτικά για παρόμοιους λόγους που κάνουν και οι ενήλικοι, δηλαδή να αλλάξουν τα συναισθήματα δυσφορίας που νιώθουν, για λόγους κοινωνικοποίησης ή από περιέργεια.

Οι ασυνήθιστες συμπεριφορές όπως, οι μεταβολές της διάθεσης, η μείωση της σχολικής απόδοσης, οι διαφορετικοί φίλοι και η αλλαγή της εμφάνισης, μπορεί να υποδηλώνουν τη χρήση ναρκωτικών και θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς.

Η χρήση ναρκωτικών επιστεγάζει συναισθηματικά ελλείμματα, τα οποία ο χρήστης αποσκοπεί να καλύψει αρνούμενος την πραγματικότητα και βυθιζόμενος στον ψευδαισθητικό κόσμο των ουσιών. Τέτοια ελλείμματα ενδέχεται να προκύπτουν ως αποτέλεσμα της φυσικής ή συναισθηματικής απουσίας ενός ή και των δύο γονέων, καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία συχνά διαρρηγνύει τους αμυντικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να προασπίσουν την ψυχική ισορροπία του ατόμου, με αποτέλεσμα το ίδιο να χρειάζεται κάτι «έξω από τον εαυτό», να το γλυτώσει από την κατάρρευση, όπως είναι τα ναρκωτικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα