Η Ιαπωνική δίαιτα που βάζει φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου και μπορεί να νικήσει την άνοια

Η Ιαπωνική δίαιτα που βάζει φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου και μπορεί να νικήσει την άνοια

Μία διατροφή που δεν είναι δυτικού τύπου αλλά Ιαπωνική θα μπορούσε να νικήσει την άνοια, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Η κατανάλωση των τροφών που καταναλώνονται στην Ιαπωνία φαίνεται πως προστατεύει από τα σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου. Δείτε τα τρόφιμα που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας.

Γεύματα που κυριαρχούν σε μία διαφορετική και μακρινή χώρα από εμάς έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και όπως έδειξε νέα μελέτη, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την άνοια.

Η άνοια είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία και η αντιμετώπισή της αποτελεί μείζον ζήτημα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παγκοσμίως, υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια,  αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία, στη χώρα μας περίπου 250.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 350.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας.

Μελέτη για την ιαπωνική διατροφή

Η μελέτη για την ιαπωνική διατροφή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition Journal.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.636 ενήλικες Ιάπωνες, ηλικίας 40 έως 89 ετών. Οι συγγραφείς τους έδωσαν μια φωτογραφική μηχανή μίας χρήσης για να τραβήξουν φωτογραφίες των γευμάτων τους και τους ζήτησαν να κρατήσουν ένα ημερολόγιο διατροφής καταγράφοντας ό,τι έτρωγαν και έπιναν.

Κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου, 589 συμμετέχοντες ακολούθησαν μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, 697 συμμετέχοντες έτρωγαν μια παραδοσιακή δυτική διατροφή και 350 άτομα έτρωγαν μια διατροφή που βασιζόταν κυρίως σε φυτά.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Γηριατρικής και Γεροντολογίας της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν σαρώσεις εγκεφάλου σε δύο ομάδες Ιαπώνων που έτρωγαν διαφορετικά φαγητά.

Η μία ομάδα έτρωγε παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, ενώ η άλλη ομάδα έτρωγε διατροφή δυτικού τύπου, γεμάτη τροφές με πολλά λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ και τα ζυμαρικά.

Οι σαρώσεις πραγματοποιήθηκαν δύο φορές κατά τη διάρκεια δύο ετών, με στόχο να προσδιοριστεί πόσο εγκεφαλικό ιστό έχασε κάθε ομάδα με την πάροδο του χρόνου.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στην ομάδα της ιαπωνικής διατροφής είχαν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής ατροφίας ή συρρίκνωσης, που είναι χαρακτηριστικό της άνοιας, σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν διατροφή δυτικού τύπου. Για τους άνδρες δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

«Η ακολουθία μιας παραδοσιακής ιαπωνικής διατροφής μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου – και μάλιστα καλύτερη από ό,τι είναι η τυπική δυτική διατροφή» ανέφεραν στη μελέτη η Shu Zhang, ερευνητής διατροφικής επιδημιολογίας στο Εθνικό Κέντρο Γηριατρικής και Γεροντολογίας της Ιαπωνίας και ο Giovanni Sala, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Τι τρώνε στην Ιαπωνία

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή βασίζεται στα ψάρια, τα οστρακοειδή, το ρύζι, τη σόγια, το πράσινο τσάι, τα εσπεριδοειδή, τα τουρσιά, τα μανιτάρια και τα φύκια. Η δυτική διατροφή περιέχει επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αναψυκτικά και αλκοόλ.

Γενικά, η ιαπωνική διατροφή θεωρείται προστατευτική, επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες, πολυφαινόλες, φυτοχημικά και καλά λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

Η αποτροπή της μακροχρόνιας φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στη γήρανση του εγκεφάλου και να διατηρήσει τους νευρώνες του να λειτουργούν μακροπρόθεσμα.

Η ιαπωνική διατροφή προστατεύει τις γυναίκες

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν ιαπωνική διατροφή είχαν σημαντικά μικρότερη εγκεφαλική συρρίκνωση από τις γυναίκες που ακολουθούσαν δυτική διατροφή.

«Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το αποτέλεσμα ήταν εμφανές μόνο στις γυναίκες» γράφει στη μελέτη η Shu Zhang.

Οι συγγραφείς παρέχουν δύο πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό το αποτέλεσμα.

Πρώτον, ότι η ιαπωνική διατροφή είναι γεμάτη μαγνήσιο και φυτοοιστρογόνα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Τα φυτοοιστρογόνα είναι ενώσεις παρόμοιες με τη γυναικεία σεξουαλική ορμόνη οιστρογόνο, που βρίσκονται κυρίως στα φυτά και μερικές φορές αποκαλούνται φυτικά οιστρογόνα.

Δεύτερον, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να παρεκκλίνουν από την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή σε σχέση με τις γυναίκες. Έτσι, κατανάλωναν περισσότερα δυτικά τρόφιμα, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα είχαν λιγότερα προστατευτικά αποτελέσματα από την ιαπωνική διατροφή.

Για να βελτιώσετε όχι μόνο τη γνωστική σας λειτουργία αλλά και τη συνολική σας υγεία, οι ερευνητές σας συνιστούν να εντάξετε στη διατροφή σας ψάρια, θαλασσινά, σόγια, miso, φύκια και μανιτάρια και να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

«Μπλε ζώνες»

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι η Ιαπωνία περιέχει μία από τις πέντε “μπλε ζώνες” του κόσμου – περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Μόνο το 6,7% των ατόμων άνω των 65 ετών που ζουν εντός του νομού Οκινάουα της Ιαπωνίας αναπτύσσουν άνοια» σύμφωνα με τον Dan Buettner, συγγραφέα του βιβλίου “The Blue Zones Solution“. Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ του ποσοστού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο είναι περίπου 11,3%.

Αυτό που διαφοροποιεί τις μπλε ζώνες από τον υπόλοιπο κόσμο είναι ο τρόπος ζωής που ακολουθούν οι άνθρωποι σε αυτές- ο οποίος περιλαμβάνει και τη διατροφή τους. Άλλες περιοχές που αναδείχθηκαν ήταν στην Ελλάδα, την Κόστα Ρίκα και την Ιταλία.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα