Ένας άνθρωπος μπορεί να βιώνει άγχος στη δουλειά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Οι εργασιακές σχέσεις – που μερικές φορές είναι τοξικές, οι προθεσμίες για κάθε task, οι ανησυχίες για την «ασφάλεια» που υπάρχει στο εργασιακό περιβάλλον, είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που μπορεί να σε αγχώνουν καθημερινά. Οι άνθρωποι που έχουν άγχος, είναι συχνά πολύ επιτυχημένοι στην εργασία τους, αλλά όλη αυτή η κατάσταση τους «τρώει» ψυχικά.
Εξωτερικά, κάποιος που βιώνει άγχος, μπορεί να φαίνεται ότι τα έχει όλα υπό έλεγχο αλλά ο εσωτερικός του κόσμος, ακόμα και η ψυχική του υγεία, υποφέρoυν. Συνήθως, βρίσκεται διαρκώς σε μια κατάσταση «κάτι κακό θα συμβεί».
Η Κένταλ Τζένερ μιλά για την αγχώδη διαταραχή: «Νιώθω πιο λυπημένη από ό,τι συνήθως. Σκέφτομαι πάντα αρνητικά»
Εάν, ανησυχείς ότι έχεις κι εσύ πολύ άγχος, αυτές είναι 5 συνήθειες στη δουλειά που πρέπει να προσέξεις
Θέλεις να τα κάνεις όλα τέλεια
Η τελειομανία είναι ένα πρώτο σημάδι άγχους, καθώς το να προσπαθείς να είσαι ο καλύτερος σε όλα, είναι απλώς αδύνατο. Ένας τελειομανής άνθρωπος, συχνά επιρρίπτει μεγάλη ντροπή και ευθύνη στον εαυτό του ή στους άλλους, κάθε φορά που κάτι γίνεται αντιληπτό ως λιγότερο από τέλειο. Προφανώς, το να αναζητάς την τελειότητα θεωρείται συχνά ως «δύναμη» του χαρακτήρα σου, καθώς αυτό σε οδηγεί στο να μην επαναπαύεσαι ποτέ. Αλλά, όταν αυτό ξεπερνάει το όρια, τότε μετατρέπεται σε σημαντικό πρόβλημα.
Δυσκολεύεσαι να επικεντρωθείς σε συγκεκριμένες εργασίες
Το να αποσπάται η προσοχή σου ή να μην μπορείς να συγκεντρωθείς σε όλα τα task που έχεις, είναι δύο πράγματα που συμβαίνουν όταν έχεις αρκετό άγχος. Το στρες, η ανησυχία και το άγχος, ευθύνονται για την έλλειψη συγκέντρωσης στην εργασία, και τελικά, είναι αυτό που σε δυσκολεύει να παραμείνεις συγκεντρωμένος.
Αναζητάς συνεχώς επιβεβαίωση
Η επιβεβαίωση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για ένα άτομο με πολύ άγχος, επειδή ουσιαστικά αυτό του «υπαγορεύει» τον τρόπο με τον οποίο θα αποδίδει στην εργασία του. Η αναζήτηση της επιβεβαίωσης συχνά αντανακλά έναν φόβο. Η επιβεβαίωση μπορεί, επίσης, να έρθει με τη μορφή της τακτικής αλληλεπίδρασης μόνο με ορισμένους συναδέλφους.
Αντιδράς αρνητικά στην παραμικρή αλλαγή στη ρουτίνα σου
Η ρουτίνα είναι προβλέψιμη, κι αυτό δεν σου προκαλεί άγχος. Ωστόσο, όταν υπάρχει μια μικρή αλλαγή, μπορεί πραγματικά να σε αναστατώσει ολόκληρη τη μέρα. Ένα άτομο με άγχος, μπορεί να θεωρήσει την αλλαγή ως αδικία και να περάσει μέρες μιλώντας γι' αυτήν, καθώς δεν μπορεί να αντέξει καμία διαταραχή στη ρουτίνα του.
Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους συναδέλφους σου
Μαζί με την τελειομανία και την αναζήτηση επιβεβαίωσης, η σύγκριση με τους άλλους, είναι συχνή, όταν είσαι ένας άνθρωπος με πολύ άγχος. Η ρίζα αυτής της συνήθειας, είναι η ανασφάλεια που συνδέεται με το άγχος, καθώς και τον φόβο της απόρριψης ή την επιθυμία να θεωρηθείς ικανός για όσα κάνεις.
πηγή: jenny.gr