Νηστεία Σαρακοστής: Τι επιτρέπεται να φάμε - Πότε μπορούμε να πιούμε κρασί

Νηστεία Σαρακοστής: Τι επιτρέπεται να φάμε - Πότε μπορούμε να πιούμε κρασί

Παρ' όλο που λέμε «Σαρακοστή», αν μετρήσετε τις ημέρες από την Καθαρά Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο θα διαπιστώσετε ότι είναι 48. Αυτό συμβαίνει γιατί αρχικά η νηστεία κρατούσε έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα.

Η Κυρά Σαρακοστή

Ας μην ξεχνάμε ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. τη Κυρά Σαρακοστή. Ένα είδος ημερολογίου για να μετρούν οι πιστοί τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Το ημερολόγιο αυτό, στα περισσότερα σπίτια το έφτιαχναν με χαρτί. Ζωγράφιζαν μια γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια. Ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν και από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο της πόδι και το κομμάτι αυτό χαρτί το έκρυβαν σ’ ένα ξερό σύκο από αυτά που είχαν αποξηράνει το καλοκαίρι ή στο ψωμί που έψηναν για το βράδυ της Ανάστασης.

Όποιος έβρισκε το χάρτινο πόδι της Κυράς Σαρακοστής στη φέτα του ψωμιού που τού αναλογούσε ή στο σύκο που έπιανε από το καλάθι, πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος. Εκτός από χαρτί, σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας έφτιαχναν την Κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι, με αλεύρι, αλάτι και νερό.

Τι τρώμε την Σαρακοστή

Εκτός από τα άτομα που νηστεύουν την Σαρακοστή για καθαρά θρησκευτικούς λόγους, υπάρχουν και εκείνοι που το κάνουν για αποτοξίνωση του οργανισμού από το κρέας και τα ζωϊκά παράγωγα. Πλέον, υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία νηστίσιμων φαγητών που καθιστούν την αποχή από το κρέας μία εύκολη και ευχάριστη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, απαγορεύονται το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, το λάδι και το κρασί. Κατ’ εξαίρεση τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, που είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους στο οποίο απαγορεύονται το λάδι και το κρασί. Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων μποορύμε να φάμε ψάρι.

Τα ... Σαρακοστιανά φαγητά στην Αρχαία Ελλάδα

Τα Σαρακοστιανά φαγητά φαίνεται να έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα. Τα κατανάλωναν οι αρχαίοι Έλληνες μετά το τέλος των εορτασμών προς τιμήν του θεού Διόνυσου. Ο τρόπος αυτός σίτισης ήταν ένα είδος εξαγνισμού και κάθαρσης. Με το πέρασμα των χρόνων τα Σαρακοστιανά φαγητά προσαρμόστηκαν στις ανάγκες και τις πρώτες ύλες κάθε εποχής. Έτσι, σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε μία ποικιλία Σαρακοστιανών πιάτων, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν επαρκώς το κρέας και τα ζωικά προϊόντα τόσο σε γεύση όσο και σε διατροφική αξία.

Ειδικά, τα όσπρια και το ταχίνι είναι τροφές πλούσιες σε συστατικά που έχει και το κρέας και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για πολλά νηστίσιμα σαρακοστιανά φαγητά. Επίσης, υπάρχουν πολλές ποικιλίες πολύσπορου ψωμιού για κάθε γούστο, οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ επίσης πολλά δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με πρωτεΐνες.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα