4 συνήθειες που εκτοξεύουν τα επίπεδα άγχους, σύμφωνα με ψυχολόγο

4 συνήθειες που εκτοξεύουν τα επίπεδα άγχους, σύμφωνα με ψυχολόγο

Μήπως τροφοδοτείς το άγχος σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις;

Κάποιες φορές, οι συνήθειες που υιοθετείς στην καθημερινότητά σου, όχι μόνο δεν σε αποσυμφορίζει, σε κάνουν να αισθάνεσαι περισσότερο αγχωμένος. Ο χρόνος που περνάς μπροστά στο κινητό, ο χρόνος που σπαταλάς σκεπτόμενος αρνητικά η καθιστική ζωή, αλλά και τα πιο «μικρά» πράγματα της καθημερινότητας σου προκαλούν περισσότερα προβλήματα.

Κακά τα ψέματα, το άγχος είναι ένα πολύ φυσιολογικό αλλά πολύ ανεπιθύμητο συναίσθημα. Οι περισσότεροι θα επιλέγαμε να μην το αισθανόμαστε. Αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν 4 βασικές συνήθειες που φαίνεται να προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος, σύμφωνα με όσα σημειώνει η ψυχοθεραπεύτρια, Τζούλια Τσάιλνς Χέιλ.

Η καθιστική ζωή

Δεν το διαβάζεις πρώτη φορά, αλλά η καθιστική ζωή συσχετίζεται με το άγχος και την κατάθλιψη. Οπότε, πρέπει να την αποφεύγεις. Και δεν χρειάζεται να είσαι με τις ώρες στο γυμναστήριο, απλώς προσπάθησε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι πρέπει να κινείται. Πρόσθεσε ένα 30λεπτο περπάτημα πριν και μετά τη δουλειά. Κάθε μικρό βήμα μετράει.

Το να μη βάζεις όρια στο πόσο εργάζεσαι

Είναι καταπληκτικό το να κάνεις μια δουλειά που σε ενθουσιάζει. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου κάτω από αυτή. Η εργασία καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε η σκέψη του να βρεις τρόπους να κατανοήσεις τον εαυτό σου εκτός της εργασίας, μπορεί να να μοιάζει με ένα ακόμη καθήκον, αλλά δεν είναι. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις πραγματικά το ποιος είσαι.

Η καταστροφολογία

Η καταστροφολογία, δηλαδή το να σκέφτεσαι το χειρότερο δυνατό σενάριο και το να πιστεύεις ότι αυτό το σενάριο είναι το πιο πιθανό να συμβεί, είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Το χειρότερο σενάριο συνήθως δεν συμβαίνει, αλλά ένα καταστροφολογικό μοτίβο σκέψης μπορεί να σε πείσει ότι θα συμβεί. Και ναι, όλο αυτό «φουντώνει» το ήδη υπάρχον άγχος σου.

Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά σε μια οθόνη

Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι ο μεγάλος χρόνος που αφιερώνουν οι άνθρωποι μπροστά στην οθόνη, μπορεί να συσχετιστεί με άγχος και κατάθλιψη. Ωστόσο, πολλοί εργάζονται σε τομείς που αντικειμενικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς μια οθόνη. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι εάν κι εσύ περνάς τις 8 ώρες στη δουλειά μπροστά σε έναν υπολογιστή, τότε μην κάθεσαι στον καναπέ με ένα κινητό με τις ώρες, όταν γυρνάς σπίτι. Καλύτερα να βγεις έξω για ένα περπάτημα.

Πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα