Κόκκινα ή λευκά κρεμμύδια; Οι γευστικές και υγιεινές διαφορές

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 250 άτομα
Κόκκινα ή λευκά κρεμμύδια; Οι γευστικές και υγιεινές διαφορές

Στη μαναβική τα συναντάμε πάντα δίπλα-δίπλα, όμως η επιλογή μεταξύ κόκκινου και λευκού κρεμμυδιού δεν είναι απλή υπόθεση γεύσης. Οι διαφορές τους είναι ουσιαστικές και αγγίζουν τόσο την κουζίνα όσο και την υγεία μας.

Η γεύση τους
Τα λευκά κρεμμύδια έχουν πιο έντονη, πικάντικη γεύση, κάτι που τα κάνει ιδανικά για μαγειρευτά, τηγανητά και σάλτσες. Όταν μαγειρευτούν, γλυκαίνουν και αποκτούν πιο απαλή υφή.

Αντίθετα, τα κόκκινα (ή μοβ) κρεμμύδια είναι πιο ήπια και γλυκά. Ταιριάζουν καλύτερα ωμά σε σαλάτες και σάντουιτς, ενώ όταν καραμελώνονται η γεύση τους γίνεται ακόμη πιο γλυκιά, προσθέτοντας βάθος σε ψητά πιάτα.

Τα θρεπτικά τους στοιχεία
Η χαρακτηριστική μοβ απόχρωση των κόκκινων κρεμμυδιών οφείλεται στις ανθοκυανίνες – ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, ενώ περιορίζουν τις φλεγμονές.

Επιπλέον, περιέχουν υψηλά επίπεδα κερσετίνης, ενός φλαβονοειδούς με αντιγηραντική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει ακόμη και στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας.

Ο ρόλος τους κατά του καρκίνου
Έρευνες δείχνουν ότι τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών σε σχέση με τα λευκά, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Οι ενώσεις θείου που περιέχουν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου.

Εσύ τι προτιμάς περισσότερο στη σαλάτα σου; Το «καυτερό» λευκό ή το γλυκό κόκκινο;

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα