Μουσακάς με κολοκύθα

Μουσακάς με κολοκύθα

Υλικά

Για την μπεσαμέλ με τυρί: 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, 1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 4 φλιτζ. γάλα πλήρες, 2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα, 1 φλιτζ. (150 γρ.) τριμμένη φέτα, ½ φλιτζ. (60 γρ.) τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι, ½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

Για τα λαχανικά:Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα, 4 κρεμμύδια χοντροκομμένα, αλεύρι για το πασπάλισμα, 680 γρ. κολοκύθα σε φέτες 6 χιλ., 680 γρ. κίτρινη κολοκύθα με τη φλούδα, κομμένη κατά μήκος σε φέτες 6 χιλ., 680 γρ. γλυκοπατάτες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες 6 χιλ., αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζ. φρέσκος δυόσμος, 1/2 φλιτζ. μαϊντανός

Για την μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και, μόλις σταματήσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα αργά, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αβγά, χτυπώντας. Ανακατεύουμε μέσα και τα τυριά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Για τα λαχανικά: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με δύο κουταλιές λάδι σιγομαγειρεύουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά, για 15-20 λεπτά.Ενώ μαγειρεύονται τα κρεμμύδια, σε ένα δεύτερο μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τις φέτες κολοκύθας μέχρι να ροδίσουν, αφού πρώτα τις έχουμε αλευρώσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με την κίτρινη κολοκύθα. Σε νέο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες, γυρίζοντάς τες, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στις άκρες. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί 30x20x5 εκ. Βάζουμε μία στρώση από γλυκοπατάτες στον πάτο του ταψιού. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το 1/3 του δυόσμου και λίγο μαϊντανό. Απλώνουμε μία αραιή στρώση από καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω. Περιχύνουμε με το 1/3 περίπου της μπεσαμέλ και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις εναλλάσσοντας τις κολοκύθες.Ψήνουμε για 35- 40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει η μπεσαμέλ και να χρυσίσει και να γίνουν τρυφερά τα λαχανικά. Βγάζουμε το μουσακά και τον αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά περίπου πριν τον σερβίρουμε.

<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα