Καππαροσαλάτα: Συνταγή από τη Σύρο

Καππαροσαλάτα: Συνταγή από τη Σύρο

Η ψιλή κάππαρη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τοπικά προϊόντα της Σύρου αλλά και των άλλων νησιών των Κυκλάδων. Υπάρχουν μικρές βιοτεχνίες που κάνουν τουρσί τα προϊόντα του φυτού της κάππαρης: κουμπιά (που είναι τα μπουμπούκια του φυτού), καππαρόφυλλα και αγγουράκια κάππαρης (που είναι οι καρποί του). Αξίζει να τα αναζητήσουμε σε κεντρικά παντοπωλεία αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ από μεγάλες εταιρείες.

Υλικά (για 4 άτομα):

4 μεγάλες πατάτες, ακαθάριστες
5 κουτ. σούπας κουμπιά κάππαρης, ψιλοκομμένα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες (ή όσο μας αρέσει)
100 ml ελαιόλαδο (ή παρα­πάνω, αν προτιμάμε)
αλάτι (με μέτρο), πιπέρι φρεσκοτριμμένο
4 - 5 καππαρόφυλλα
για το γαρνίρισμα

Διαδικασία:

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε, όπως είναι με τη φλούδα, σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις τρυπάμε με ένα ξύλινο καλαμάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι για να δούμε αν έγιναν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις λιώνουμε με το πιρούνι (σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν σβόλοι, που όμως δεν μας πειράζουν) ή τις περνάμε από το μύλο των λαχανικών.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την ψιλοκομμένη κάππαρη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά ανακατεύοντας ώστε να αφομοιωθεί από τον πουρέ. Αν θέλουμε, προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε το αλάτι, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον καθώς η κάππαρη είναι αρκετά αλμυρή. Γαρνίρουμε με ολόκληρα καππαρόφυλλα. Μπορούμε να την καταναλώσουμε για κύριο γεύμα, συνοδεία μιας αγγουροντοματοσαλάτας και βραστών αυγών ή να τη φάμε ως γαρνιτούρα για κοτόπουλο ψητό ή κεφτεδάκια ή σαρδέλες στη σχάρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα