Τάρτα σοκολάτας με καραμέλα

Σοκολατόταρτα με καραμέλα

Τα υλικά της συνταγής

Υλικά για τη ζύμη τάρτας

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

25 γρ. πούδρα καρυδόψιχας

2 κ.σ ζάχαρη

1 κρόκο αυγού

130 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Για την καραμέλα

150 γρ. ζαχαρούχο γάλα

100 γρ. κρέμα γάλακτος

40 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

1 μπαστουνάκι βανίλιας

Για την κρέμα σοκολάτας

250 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κ.σ ζάχαρη άχνη

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Για το πασπάλισμα

κακάο άγλυκο σε πούδρα

Διαδικασία

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι,τη ζάχαρη και την καρυδόψιχα σε πούδρα. Προσθέτουμε το κρόκο αυγού και το βούτυρο μαλακωμένο κομμένο σε κυβάκια. Δουλεύουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν χρειαστεί προσθέτουμε  λίγο νερό. Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη  και τη τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη.  Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, βουτυρώνουμε μια φόρμα  για τάρτα και στρώνουμε τη ζύμη σε πυθμένα και τοιχώματα. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρυπούλες στη ζύμη. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο  και πάνω βάζουμε όσπρια (φασόλια, φακές…) για να υπάρχει βάρος και να μην φουσκώσει η τάρτα.

Ψήνουμε για 25 λεπτά τη τάρτα σκεπασμένη. Μετά αφαιρούμε αλουμινόχαρτο και βάρος και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 με  10 λεπτά να πάρει χρώμα. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει.

Για την καραμέλα

Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το ζαχαρούχο γάλα ,τα σποράκια βανίλιας και τη κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί για 20 λεπτά φροντίζοντας να ανακατεύουμε συχνά. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει λίγο και την απλώνουμε πάνω στην ψημένη ζύμη τάρτας. Παγώνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Για την κρέμα σοκολάτας

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε και ομογενοποιούμε το μίγμα. Μόλις κρυώσει το στρώνουμε πάνω από τη καραμέλα στη τάρτα και το απλώνουμε με μια σπάτουλα. Παγώνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες . Την ώρα του σερβιρίσματος πασπαλίζουμε με κακάο σκόνη.

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Γίνε ο master chef της παρέας

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Γίνε ο master chef της παρέας

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα