Μια ανάλαφρη και ζεστή σούπα μετά το μεγάλο φαγοπότι είναι η καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό. Η συγκεκριμένη είναι πλούσια σε γεύση, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ η απουσία πρωτεΐνης την κάνει ιδανική για το συκώτι και τα νεφρά.
Για 4 μερίδες θα χρειαστούν:
- 1 καρότο, σε ροδέλες
- 1 πράσο, σε ροδέλες
- 1 μέτρια πατάτα, σε κύβους
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ψιλά καρέ
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 ματσάκια ανάμεικτα μυρωδικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, μαϊντανός, άνηθος) χοντροκομμένα
- 300 γρ χόρτα ανάμεικτα, όπως ζοχοί́, σπανάκι, σέσκουλα, χοντροκομμένα
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού
- 3-5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
- 1-2 κουταλιές της σούπας θυμάρι ξερό, κοπανισμένο, προαιρετικά για το σερβίρισμα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε δυνατή́ φωτιά́ όλα τα λαχανικά́, τα χόρτα και τα μυρωδικά́ για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε 1.200 ml νερό, το ξύσμα, τον χυμό και αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 30-35 λεπτά́, μέχρι να μαλακώσουνκαλά́ τα υλικά́. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.
- Προαιρετικά σερβίρουμε τη σούπα προσθέτοντας 1 κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μερίδα και λίγο θυμάρι.
Πηγή fosonline.gr