5 εύκολες συνταγές για σούπα λαχανικών που θα σας κρατήσουν ζεστούς τον χειμώνα

5 εύκολες συνταγές για σούπα λαχανικών που θα σας κρατήσουν ζεστούς τον χειμώνα

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φτιάξετε ζεστές σούπες για να σας ζεστάνουν κατά τη χειμερινή περίοδο. Ακολουθούν μερικές υγιεινές συνταγές χειμωνιάτικης σούπας λαχανικών που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Ο χειμώνας φέρνει χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και μια ποικιλία από θρεπτικά λαχανικά. Από το σπανάκι, την κολοκύθα, το καρότο και το παντζάρι μέχρι το κουνουπίδι, το λάχανο και τον αρακά, υπάρχουν πολλά λαχανικά που μπορείτε να απολαύσετε αυτούς τους κρύους μήνες.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ζεστών πιάτων. Αν θέλετε να ζεσταθείτε κατά τη διάρκεια του κρύου, δείτε μερικές από τις συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες λαχανικών.

Συνταγές χειμωνιάτικης σούπας λαχανικών για να σας κρατήσουν ζεστούς

Σούπα σπανάκι και πατάτας

Συστατικά:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 4 πατάτες (ξεφλουδισμένες και κομμένες)
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • 6 φλιτζάνια φρέσκο ​​σπανάκι (ψιλοκομμένο)
  • 1 φλιτζάνι γάλα (προαιρετικά)

Μέθοδος

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βάλτε τις πατάτες κομμένες σε κύβους στην κατσαρόλα και ανακατέψτε.
  • Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, προσθέτουμε ξερό θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  • Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο σπανάκι και ανακατεύουμε.
  • Αν προτιμάτε μια πιο κρεμώδη σούπα, μπορείτε να προσθέσετε ένα φλιτζάνι γάλα σε αυτό το στάδιο
  • Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμα, δοκιμάστε τη σούπα και προσαρμόστε το καρύκευμα αν χρειάζεται.

Σούπα ψητή ντομάτα και πιπεριά

Συστατικά

  • 6 μεγάλες ντομάτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 1/ 4 φλιτζάνι φρέσκο ​​βασιλικό (ψιλοκομμένο)

Μέθοδος

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400 βαθμούς Φαρενάιτ και στη συνέχεια τοποθετήστε τις ντομάτες, τις κόκκινες πιπεριές, το κρεμμύδι και το καθαρισμένο σκόρδο σε ένα ταψί.
  • Περιχύνετε τα λαχανικά με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
  • Ψήνετε τα λαχανικά στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να απανθρακωθούν ελαφρώς.
  • Βγάζουμε τα ψητά λαχανικά από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  • Βάλτε αυτά τα λαχανικά στο μπλέντερ και προσθέστε ζωμό λαχανικών, βασιλικό και ρίγανη.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά το ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Προσαρμόστε το καρύκευμα με αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  • Μόλις ζεσταθεί η σούπα, τη βάζετε σε μπολ και γαρνίρετε κάθε μερίδα με ψιλοκομμένο φρέσκο ​​βασιλικό.

Σούπα καρότου και τζίντζερ

Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 450 γραμμάρια καρότα (ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες)
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​τζίντζερ (τριμμένο)
  • 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο αλεσμένο
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας

Μέθοδος

  • Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
  • Προσθέστε στην κατσαρόλα καρότα σε φέτες και τριμμένο τζίντζερ. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα καρότα.
  • Αφού ρίξουμε τον ζωμό, προσθέτουμε το αλεσμένο κύμινο. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας. Ξεκινήστε το βράσιμο και μετά μειώστε τη φωτιά μετά από λίγο και αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
  • Μόλις τα καρότα γίνουν τρυφερά, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να κάνετε πουρέ τη σούπα.
  • Αν προτιμάτε μια πιο κρεμώδη σούπα, προσθέστε γάλα καρύδας στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμα.

Κρεμώδης σούπα κουνουπιδιού

Συστατικά

  • 1 κεφάλι κουνουπίδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 1 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος

Μέθοδος

  • Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα όπου πρέπει να προσθέσετε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέστε στην κατσαρόλα μπουκίτσες κουνουπιδιού και ανακατέψτε καλά.
  • Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, προσθέτουμε ξερό θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  • Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να κάνετε πουρέ τη σούπα μέχρι να ομογενοποιηθεί και μόλις γίνει, προσθέστε γάλα ή παχύρρευστη κρέμα και αφήστε τη να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμα.

Σούπα με παντζάρια και φακές

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 3 παντζάρια μεσαίου μεγέθους (ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους)
  • 2 καρότα (ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους)
  • 1 κοτσάνι σέλερι (κομμένο σε κύβους)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
  •  6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Μέθοδος

  • Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδο σε μια ζεστή κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέστε στην κατσαρόλα τα παντζάρια, τα καρότα και το σέλινο κομμένα σε κύβους. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά και περιμένετε να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Προσθέστε στην κατσαρόλα τριμμένο κύμινο και τριμμένο κόλιανδρο, ανακατεύοντας να καλυφθούν τα λαχανικά.
  • Ρίχνουμε μέσα τον ζωμό λαχανικών και προσθέτουμε τις ξεπλυμένες κόκκινες φακές. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να κάνετε πουρέ τη σούπα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να την αλατοπιπερώσετε για γεύση.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία των χειμερινών λαχανικών;

Τα χειμωνιάτικα λαχανικά προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά. Εδώ είναι τα οφέλη για την υγεία των χειμερινών λαχανικών:

  • Πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά, το σπανάκι υποστηρίζει την υγεία των οστών, την πήξη του αίματος και τη γενική λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες, οι πατάτες διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό και είναι καλές για την υγεία της καρδιάς και την πέψη, λέει ο ειδικός.
  • Τα χειμωνιάτικα λαχανικά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, οι ντομάτες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
  • Είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά, τα καρότα προάγουν την καλή όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του δέρματος.
  • Τα χειμωνιάτικα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το κουνουπίδι είναι καλό για την υγεία του πεπτικού συστήματος και παρέχει υποστήριξη του ανοσοποιητικού.
  • Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, και αντιοξειδωτικά, τα παντζάρια υποστηρίζουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας χειμερινών λαχανικών στη διατροφή σας μέσω αυτών των σούπας μπορεί να συμβάλει σε ένα ισορροπημένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα, προάγοντας τη συνολική υγεία και ευεξία.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα