Τα απόλυτα μοσχαρίσια Burger

Τα απόλυτα μοσχαρίσια Burger

ΥΛΙΚΑ

60ml Ελαιόλαδο

16 Φέτες τυρί cheddar

8 Ψωμάκια για burger (brioche ή με σουσάμι)

8 Φέτες μπέικον

1 BBQ sauce

1 Ντομάτα

1 Μαρούλι

1 Κρεμμύδι

Για το μείγμα των burger:

1 κιλό Κιμάς (100% μοσχαρίσιος)

60 γρ. Ελαιόλαδο

40 γρ. Μουστάρδα

40 γρ. Ketchup

10 γρ. Worcester sauce 

1 κ.γ. Αλάτι

½ κ.γ. Πάπρικα καπνιστή

¼ κ.γ. Πιπέρι

Για τη sauce πίκλας:

500 γρ. Μαγιονέζα

300 γρ. Αγγουράκι πίκλες (στραγγισμένο)

50 γρ. Μουστάρδα

20 γρ. Χυμό λεμόνι

Πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα:

4 Μέτριες πατάτες (κατάλληλες για τηγάνισμα)

Αλάτι

Πιπέρι

Καπνιστή πάπρικα

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για την προετοιμασία των λαχανικών μας: Πλένουμε καλά τις ντομάτες, το μαρούλι και τις πατάτες.

2Αφού στραγγίσουν καλά τα κόβουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ως εξής: τις ντομάτες σε ροδέλες (καλό θα είναι το μαχαίρι να έχει μικρά δοντάκια για να μην καταστρέψουμε την ντομάτα). Τις πατάτες πρώτα μια φορά στην μέση και ύστερα λοξά σε τρία έως τέσσερα κομμάτια ώστε να πάρουν κυδωνάτο σχήμα. Το μαρούλι το κόβουμε με το χέρι μας παίρνοντας ένα ένα τα φύλλα του.

3Τοποθετούμε ένα ξύλο κοπής μπροστά μας και με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες, αφού πρώτα το ξεφλουδίσουμε.

4Για την pickle sauce: Ρίχνουμε τα αγγουράκια μέσα σε ένα μπλέντερ και τα κόβουμε πατώντας διακεκομμένα το κουμπί ώστε σχηματίσουμε μέτρια κομμάτια.

5Αδειάζουμε τα κομμένα πλέον αγγουράκια σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

6Για τον κιμά: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιήθουν. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, παίρνουμε 120 γραμμάρια κιμά στο χέρι μας και πλάθουμε δίνοντας σχήμα δίσκου διαμέτρου 12 εκατοστών περίπου. Για αυτή τη διαδικασία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τσέρκι.

7Τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα καλύπτουμε με μεμβράνη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

8Για τη γαρνιτούρα: Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση. Μόλις κάψει καλά, μειώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και ρίχνουμε την πρώτη δόση από τις πατάτες. Αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ξανθό σκούρο χρώμα.

9Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας βγάζουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε σε μπολ που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και καπνιστή πάπρικα.

10Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφού κάψει ρίχνουμε μέσα το μπέικον. Το ψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο σκούρο χρώμα γυρνώντας το με την βοήθεια μιας τσιμπίδας. Τέλος αποσύρουμε σε ένα μικρό ταψάκι στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

11Βάζουμε ένα άλλο τηγάνι πάνω από δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Μόλις πάρει θερμοκρασία βάζουμε δύο μπιφτέκια και τα ψήνουμε 4 λεπτά από τη μία μεριά και 4 λεπτά από την άλλη. Μόλις γυρίσουμε τα μπιφτέκια τοποθετούμε πάνω από το καθένα 2 φέτες cheddar ώστε να λιώσει μέχρι να ψηθούν.

12Για τη συναρμολόγηση των burger: Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και βάζουμε στο ψωμάκι της βάσης μία κουταλιά από τη sauce πίκλας που φτιάξαμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε ένα φύλλο μαρούλι. Παίρνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ένα burger από το τηγάνι και το βάζουμε πάνω από το μαρούλι. Τοποθετούμε μια φέτα μπέικον, μια φέτα ντομάτα. Τέλος βάζουμε μερικές ροδέλες κρεμμύδι και λίγη BBQ sauce. Τοποθετούμε το πάνω μέρος από το ψωμάκι μας και έτοιμο. Σερβίρουμε σε ξύλο κοπής με τις κυδωνάτες πατάτες στο πλάι.

 

Πηγή: giorgostsoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα