Ζουμερές, γλυκές ντομάτες, ψημένες στον φούρνο με μοτσαρέλα και φέτα, αρωματισμένες με σκόρδο και βότανα… Μερικές φορές, η απλότητα είναι το μυστικό της απόλυτης γεύσης. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για να συνοδεύσει κρέας, ψάρι ή και να σταθεί μόνο του, μαζί με μια φέτα ψωμί και ένα ποτήρι δροσερό κρασί.
Γιατί θα το αγαπήσεις
- Αναδεικνύει τη φυσική γλύκα των ώριμων, καλοκαιρινών ντοματών.
- Το λιωμένο τυρί δημιουργεί κρεμώδη, αλμυρή αντίθεση.
- Ετοιμάζεται σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Υλικά
- 4 ντομάτες (περίπου 225 γρ. η κάθε μία), κομμένες οριζόντια στη μέση
- 2 κ.γ. μείγμα σκόρδου και βοτάνων χωρίς αλάτι
- ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
- ¾ φλ. τριμμένη μοτσαρέλα (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένη)
- ½ φλ. θρυμματισμένη φέτα
- Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 230°C (μεσαία σχάρα).
- Τοποθέτησε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ταψί με χείλος.
- Πασπάλισε με το μείγμα σκόρδου-βοτάνων και το πιπέρι. Ράντισε με ελαιόλαδο.
- Ψήσε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Πρόσθεσε τη μοτσαρέλα και τη φέτα πάνω στις ντομάτες.
- Ανέβασε τη θερμοκρασία και ψήσε για άλλα 4 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει ελαφρά το τυρί.
- Γάρνιρε με μαϊντανό και σέρβιρε αμέσως.
Tips & παραλλαγές
- Αντί για φέτα, δοκίμασε παρμεζάνα ή άλλο τυρί που λιώνει εύκολα.
- Μπορείς να αντικαταστήσεις τον μαϊντανό με βασιλικό ή ρίγανη για πιο μεσογειακή γεύση.
- Αν δεν έχεις μείγμα σκόρδου-βοτάνων, χρησιμοποίησε σκόρδο σε σκόνη με το αγαπημένο σου αποξηραμένο βότανο.
Αυτό το πιάτο είναι η απόδειξη ότι το καλοκαίρι θέλει λίγα υλικά, φρεσκάδα και αγάπη στην κουζίνα.