Μουσταλευριά και Ραβανί πετιμεζιού: Συνταγές με μούστο

Μουσταλευριά, συνταγή

Χρειαζόμαστε:

Για 5 ποτήρια μούστο 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις( κάθε περιοχή έχει και την παραλλαγή της, το ένα ποτήρι αλεύρι το κάνουν και με 6 ποτήρια μούστο αλλά και με 4, όπως επίσης και το αλεύρι μπορεί να είναι 3/4 νισεστές και 1/4 αλεύρι ή μισό ποτήρι αλεύρι μισό νισεστές)

Βάζουμε στην φωτιά την κατσαρόλα να ζεσταθεί ο μούστος αφού έχουμε κρατήσει ξεχωριστά ένα ποτήρι από την ποσότητα για να διαλύσουμε μέσα το αλεύρι. Όταν ο μούστος ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα και το διαλυμένο, πολύ καλά για να μην σβολιάσει, αλεύρι και ανακατεύοντας συνέχεια βράζουμε μέχρι να γίνει κρέμα.

Αν θέλουμε για άρωμα μπορούμε να ρίξουμε μαζί και 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας ή ένα ξυλάκι κανέλα, προσωπικά μου αρέσει το άρωμα του μούστου και δεν το νοθεύω. Καταλαβαίνουμε ότι η μουσταλευριά είναι έτοιμη όταν ρίξουμε μια κουταλίτσα σε ενα κρύο πιάτο, την απλώσουμε για να κρυώσει αμέσως και δούμε ότι ξεκολλάει απο το πιάτο. Μοιράζουμε την κρέμα σε μπολάκια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλλα και χοντροκομένα καρύδια.

και μιας που είμαστε στην εποχή του μούστου, άλλη μια πρωτότυπη..

Ραβανί πετιμεζιού

Χρειαζόμαστε:

1 κούπα πετιμέζι 1 κούπα νερό 2 κούπες λάδι 6 κούπες αλεύρι σκληρό 2 κούπες ζάχαρη 1 κούπα χοντροκομένα καρύδια 1/2 κούπα σταφίδες 1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ 2 κουταλιές σούπας σόδα 1 κουταλιά σούπας καελογαρύφαλλο τριμμένο και τον χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και τρίβουμε με το λάδι. Στην συνέχεια κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά αφού έχουμε διαλύσει την σόδα στο κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή ομοιογενής και απλώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μια ώρα.

Οι συνταγές είναι της φίλης μας Βίκυς Πάππα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα