Γλυκό καρυδάκι: Συνταγή εποχής!

Γλυκό καρυδάκι
Η εποχή για το καρυδάκι είναι περίπου από 15-25 Μαϊου, ανάλογα με την περιοχή και με το πόσο νωρίς ή αργά ωριμάζουν και όλα τα υπόλοιπα φρούτα στις ορεινές ή πεδινές περιοχές.
Χρειαζόμαστε:
Ένα κιλό ζάχαρη
Ένα κιλό καρυδάκια(εγώ τα μαζεύω σχετικά μικρά για να είμαι σίγουρη πως δεν έχουν αρχίσει να κάνουν μέσα ξυλάκι και βγαίνουν περίπου 50 καρυδάκια στο κιλό).
2 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλλα
μερικά γαρίφαλλα(μοσχοκάρφια)
2-3 κουταλιές μέλι
και χυμό από δύο λεμόνια

Η προετοιμασία είναι χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα ανταμοίβει.
Καθαρίζουμε τα καρυδάκια (με γάντια πάντα γιατί βάφουν και τα χέρια μας αργούν πάρα πολύ να ξεβάψουν) κόβοντας το σκληρό μέρος από τις δύο άκρες τους και τα τρυπάμε, με μια λεπτή βελόνα πλεξίματος, δύο φορές, μία κάθετα και μία οριζόντια.
Αν θέλουμε μπορούμε να τα καθαρίσουμε ολόκληρα αφαιρώντας ένα πάρα πολύ λεπτό στρώμα φλούδας αλλά δεν υπάρχει λόγος, θα εξηγήσω στην συνέχεια γιατί.
Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με πολύ νερό και τα αφήνουμε 2-3 μέρες αλλάζοντας τους το νερό δύο φορές την ημέρα.

Στη συνέχεια βράζουμε τα καρυδάκια μας πέντε φορές, αλλάζοντας το νερό μόλις πάρουν βράση. Την πέμπτη φορά, αφού πάρουν βράση και τα σουρώσουμε, δοκιμάζουμε ένα και αν έχουν ξεπικρίσει, τα ρίχνουμε σε κρύο νερό μαζί με τον χυμό από το ένα λεμόνι και τα αφήνουμε μερικές ώρες. Σ αυτό το στάδιο, πριν τα ρίξουμε στο κρύο νερό τα τρίβουμε με το χέρι μας απαλά για να μην τα σπάσουμε και βγαίνει η σκληρή φλουδίτσα που έχουν πολύ εύκολα, γιαυτό και δεν χρειάζεται να καθαρίζουμε απ την αρχή.
Τα σουρώνουμε κατόπιν και αν θέλουμε καρφώνουμε από ένα μοσχοκάρφι σε κάθε καρύδι, αν δεν θέλουμε δένουμε τα μοσχοκάρφια σε ένα τούλι αλλά και σκόρπια στην κατσαρόλα να τα ρίξουμε πάλι όμορφα θα είναι στο σερβίρισμα, εγώ μέσα τα αφήνω και βάζω ένα στο κάθε πιατάκι μετά.

Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη, τα δύο ποτήρια νερό και τα ξυλάκια της κανέλλας μαζί και τα μοσχοκάρφια και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε και τα καρύδια.

Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, ξαφρίζοντας και στην συνέχεια κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την άλλη μέρα.
Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει καλά και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το μέλι.

Για να καταλάβουμε αν έχει δέσει υπάρχουν πολλοί τρόποι.. ένας είναι, πέφτοντας το σιρόπι από το κουτάλι να κάνει κλωστίτσα.. ένας άλλος τρόπος είναι να έχουμε παγωμένα πιατάκια στην κατάψυξη και να ρίχνουμε εκεί μισό κουταλάκι σιρόπι για να κρυώσει αμέσως και να δούμε πόσο πυκνό είναι.. άλλος τρόπος είναι, αυτός που κάνω εγώ και τον έμαθα απ την γιαγιά, να ρίχνουμε μια σταγονίτσα σιρόπι πάνω στο νύχι μας, αν δεν σπάσει και δεν σκορπίσει και μείνει η σταγόνα σταθερή, είναι έτοιμο.. άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε μία σταγόνα σιρόπι μέσα σε ένα ποτήρι κρύο νερό και ανάλογα με το αν θα διαλυθεί θα καταλάβουμε..
Πριν κλείσουμε το μάτι ρίχνουμε το χυμό του δεύτερου λεμονιού(μικρό λεμόνι, αν είναι μεγάλο ρίχνουμε το μισό) και
Καλή Επιτυχία!

Από την φίλη μας Βίκυ Παππά

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα