Ποιος θα φανταζόταν ότι μια διαφορά μόλις μερικών δεκάτων της μονάδας θα έκρινε το χρώμα του μεταλλίου για τον «άρχοντα των κρίκων»; Είναι η είδηση που κάνει τον γύρο του αθλητικού κόσμου το μεσημέρι του Σαββάτου, 7 Μαρτίου: ο Λευτέρης Πετρούνιας ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι παραμένει στην ελίτ της παγκόσμιας γυμναστικής. Παρά τη σπουδαία του προσπάθεια, ο Έλληνας πρωταθλητής περιορίστηκε στο ασημένιο μετάλλιο, σε έναν τελικό που κρίθηκε στις λεπτομέρειες της εκτέλεσης.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πιο σύνθετη από μια απλή κατάταξη. Ο Πετρούνιας συγκέντρωσε 14.300 βαθμούς, δίνοντας μια σκληρή μάχη για την πρωτιά, όμως μια μικρή απώλεια στη βαθμολογία της εκτέλεσης στάθηκε καθοριστική. Αν και το πρόγραμμά του ήταν εξαιρετικό, η κρίση των κριτών σε οριακά σημεία τού στέρησε το χρυσό, το οποίο κατέληξε σε ρωσικά χέρια.
Το θρίλερ της βαθμολογίας και η στρατηγική του τελικού
Ο Λευτέρης Πετρούνιας επέλεξε να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική με τον προκριματικό, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 5.6. Ωστόσο, στον τελικό η αξιολόγηση των κριτών στην εκτέλεση ήταν ελαφρώς αυστηρότερη, δίνοντάς του 8.700, έναντι του 8.877 που είχε λάβει στην πρώτη φάση. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη κι αν ο Έλληνας αθλητής είχε επαναλάβει το σκορ των προκριματικών (14.466), η πρώτη θέση θα παρέμενε και πάλι μακριά, καθώς ο ανταγωνισμός ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ίλια Ζάικα, ο οποίος ρίσκαρε με ένα πρόγραμμα υψηλότερου βαθμού δυσκολίας (5.7). Με μια σχεδόν αλάνθαστη εκτέλεση που βαθμολογήθηκε με 8.800, ο Ρώσος αθλητής έφτασε τους 14.600 βαθμούς, εξασφαλίζοντας την πρωτιά. Η σταθερότητά του σε συνδυασμό με το πιο απαιτητικό πρόγραμμα ήταν τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά στον τελικό.
Η παγκόσμια κατάταξη και οι νέοι διεκδικητές
Το βάθρο συμπλήρωσε ο 24χρονος Ιάπωνας Κιίτσι Κανέτα, ο οποίος με βαθμό δυσκολίας 5.5 και εκτέλεση 8.733 συγκέντρωσε συνολικά 14.233 βαθμούς, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο. Λίγο πιο πίσω, στην τέταρτη θέση, τερμάτισε ο Νικίτα Σιμόνοφ από το Αζερμπαϊτζάν με 14.133 βαθμούς, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των αθλητών που συμμετείχαν στη διοργάνωση.
Η παρουσία του Πετρούνια στο βάθρο, έστω και με το ασημένιο μετάλλιο, αποτελεί ένα ακόμη παράσημο στην τεράστια καριέρα του και μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις. Ο Έλληνας «άρχοντας» έδειξε ότι είναι εδώ, έτοιμος να διορθώσει τις λεπτομέρειες και να επιστρέψει στην κορυφή που του ανήκει.
Διαβάστε ακόμα: Εθνική Μπάσκετ: Πέρασε με 79-65 από το Μαυροβούνιο με κορυφαίο τον Τολιόπουλο




