Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 54 - 66: Πράσινο το ντέρμπι στην επιστροφή του Σλούκα στο ΣΕΦ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 54 - 66: Πράσινο το ντέρμπι στην επιστροφή του Σλούκα στο ΣΕΦ

Ο Κώστας Σλούκας επέστρεψε στο ΣΕΦ ως αντίπαλος και άκουσε πολλά από τους οπαδούς του Ολυμπιακού αλλά έφυγε νικητής αφού ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 66-54 στο μεγάλο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της Basket League και πήρε ήδη προβάδισμα για την 1η θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού, είναι γεγονός! Οι πράσινοι νίκησαν το βράδυ της Δευτέρας (30/10) τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (66-54) για την 4η αγωνιστική της Stoiximan Basket League και έκαναν τεράστιο βήμα για την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος.

Στο 4-0 (2-0 εντός και 2-0 εκτός έδρας) οι πράσινοι, που έμειναν μόνοι στην κορυφή της βαθμολογίας. Μυθική εμφάνιση από τον Ντίνο Μήτογλου (20 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 4 μπλοκ σε 32 λεπτά), με τον Κώστα Σλούκα (5 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ) να ακολουθεί αι τους Κάιλ Γκάι, Τζέριαν Γκραντ, Ματίας Λεσόρ, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να τους υποστηρίζουν με μαγικό τρόπο. Κυρίως στην άμυνα, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός έπαιξε με περισσότερο πείσμα, με περισσότερη αποφασιστικότητα από ποτέ.

Στο 3-1 έπεσε αντίθετα ο Ολυμπιακός (1-1 εντός και 2-0 εκτός έδρας), με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να βλέπει τον στρατηγό του στο παρκέ, τον Τόμας Γουόκαπ να κάνει κακή εμφάνιση (2 πόντοι, 1/8 σουτ, 3 ασίστ για 6 λάθη σε 32:40) και τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος απελπιστικά μόνο στην επίθεση (14 πόντοι σε 18 λεπτά). Οι Πειραιώτες έκλεισαν το σαραντάλεπτο με 6/23 τρίποντα και με 4/16 βολές, είχαν 12 ασίστ για 12 λάθη, δεν άξιζαν να κερδίσουν και δεν κέρδισαν. Αυτή ήταν η δεύτερη ήττα τους στα τελευταία 20 παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό.

 

Ο MVP
Ήταν το βράδυ του Κώστα Σλούκα, ωστόσο ο Ντίνος Μήτογλου του έκλεψε τη δόξα! Μεγαλειώδης εμφάνιση από τον Έλληνα ψηλό, που έβαλε 20 πόντους με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο, "χτύπησε" τον Ολυμπιακό σε καταστάσεις pick-and-pop, έκανε συγκλονιστική δουλειά στην άμυνα με τέσσερα μπλοκ και μάζεψε και 10 ριμπάουντ. Αρκετές στιγμές δεν είχε ανάσες για να ανεβοκατέβει το γήπεδο, όλες αυτές τις στιγμές μίλησε το ένστικτο της επιβίωσης και του χάρισε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο αδύναμος κρίκος
Ο Τόμας Γουόκαπ είναι το Α και το Ω στον φετινό Ολυμπιακό. Και το βράδυ της Δευτέρας (30/10) ο Ολυμπιακός "έπεσε" μαζί του. Ο Αμερικανός σκόραρε 2 πόντους από 1/8 σουτ, είχε μόλις τρεις ασίστ για έξι λάθη και όσο κι αν προσπάθησε, όσο κι αν πιέστηκε, δεν είχε την υποστήριξη που χρειαζόταν για να βοηθήσει την ομάδα του. Δεν φταίει αποκλειστικά αυτός, σίγουρα είναι πολύ καταπονημένος, σίγουρα όμως οι ερυθρόλευκοι τον χρειάζονται πιο αποτελεσματικός σε σκορ και δημιουργία.

Τα στατιστικά που ξεχώρισαν
Μόλις 23 πόντοι μπήκαν στο πρώτο δεκάλεπτο (10/34 σουτ από τις δύο ομάδες), με τον Παναθηναϊκό να έχει 8 περισσότερες προσπάθειες χάρη στα επιθετικά του ριμπάουντ. Στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε 3/9 βολές, ο Παναθηναϊκός είχε 3/15 τρίποντα και στο τέλος της βραδιάς μία κατηγορία τα εξηγούσε όλα: Οι 4/16 βολές των γηπεδούχων (25%) που έκριναν το ματς. Πέταξαν τις 12 από τις 16 που εκτέλεσαν στα σκουπίδια, την ώρα που οι αντίπαλοί τους εκτέλεσαν τις μισές και έβαλαν τρεις περισσότερες.

Ο αγώνας
Με Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ άνοιξε το ματς ο Ολυμπιακός, με Γκραντ, Γκάι, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ ο Παναθηναϊκός. Και οι δύο ομάδες ήταν νευρικές στο ξεκίνημα, με τον Μπαρτζώκα να βλέπει λάθη και τον Αταμάν αστοχία, το σκορ έμεινε χαμηλά (9-9 στο 7') και ο Σλούκας έκανε την πρώτη του εμφάνιση 2:52 πριν από το τέλος της περιόδου που έκλεισε στο 12-11 χάρη στην αναποτελεσματικότητα των αιωνίων.

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε στις αρχές της δεύτερης, ο Σλούκας δεν έδωσε σκορ στην ομάδα του, όμως κι ο Ολυμπιακός δεν είχε το εύκολο καλάθι. Μέχρι να συνεργαστούν οι Λαρεντζάκης - Μιλουτίνοβ σε back-to-back φάσεις για το 26-18 στο 16', που πάντως δεν γονάτισε τον Παναθηναϊκό. Ο Σλούκας επέμεινε, παρά την αστοχία του, να πιέζει την άμυνα των γηπεδούχων, το ίδιο και ο Μήτογλου που έκανε υπερπροσπάθεια για να βρει ανάσες. Το 31-28 του ημιχρόνου δεν ενθουσίαζε, έδινε όμως την αίσθηση ενός ντέρμπι από τα παλιά, με σασπένς, με δυναμισμό κι ας έλειπε η ποιότητα.

Η νευρικότητα ήταν εκεί στο ξεκίνημα και του β' μέρους, ωστόσο η αποτελεσματικότητα των δύο ομάδων βελτιώθηκε. Με τον Γουόκαπ για τους γηπεδούχους και με τον Μήτογλου για τους φιλοξενούμενους να ξεχωρίζουν. Ο Έλληνας ψηλός κουβάλησε τους πράσινους σε μεγάλο μέρος της τρίτης περιόδου, έβαλε και τρίποντο για το 39-42 στο 28', έβαλε κι άλλο τρίποντο για το 40-45 στο 29' και μαζί τον Παναθηναϊκό σε καλή θέση για να διεκδικήσει το παιχνίδι με ακόμα καλύτερες πιθανότητες.

Ο Γουίλιαμς-Γκος ήταν το... αντίβαρο στον Μήτογλου, ο Κάναν έβαλε όμως το σουτ για το 50-52 που κράτησε τον Ολυμπιακό σε ένα πολύ δύσκολο σημείο της αναμέτρησης, στο 34'. Κι όταν ο Πίτερς αστόχησε σε βολές με το σκορ στο 50-56, οι πράσινοι κατάλαβαν ότι είχαν πράγματι μία χρυσή ευκαιρία. Ο Μήτογλου έβαλε ακόμη ένα μεγάλο καλάθι (52-58 στο 37') μετά από επιθετικό ριμπάουντ, σκόραρε ξανά για το 54-60 στο τέλος της επίθεσης και με τη βοήθεια του ταμπλό για να κρίνει τον αγώνα.


Τα δεκάλεπτα: 12-11, 31-28, 43-45, 54-66

.sport24

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα