Η λογοκρισία μιας αγκαλιάς με αφορμή τον αριθμό 64

Η λογοκρισία μιας αγκαλιάς με αφορμή τον αριθμό 64

Μετά την κούρσα των 100μ. με εμπόδια των Ασιατικών Αγώνων, που φιλοξενούνται στην πόλη Χανγκζού της Κίνας, οι δύο Κινέζες πρωταθλήτριες Λιου Γιούβεϊ και Γου Γιάννι αγκαλιάστηκαν, με τη Γιάννι να συγχαίρει την συναθλήτριά της για τη νίκη της. Οι φωτογράφοι απαθανάτισαν την όμορφη στιγμή όμως η φωτογραφία λογοκρίθηκε και τελικά εξαφανίστηκε από τα κινεζικά μέσα. Ο λόγος ήταν ο αριθμός 64.

Μπορεί να φαίνεται παράλογο για κάποιον που διαβάζει απλά αυτή την είδηση καθώς φαίνεται ανεξήγητο πως ένα νούμερο μπορεί να γίνει αιτία για να εξαφανιστεί μία φωτογραφία δύο αθλητριών που απλώς αγκαλιάστηκαν μετά το τέλος μία κούρσας. Μάλιστα, χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να εξαφανιστεί η φωτογραφία από τα κινεζικά μέσα αλλά περισσότερες από τέσσερις μέρες για να γίνει το ζήτημα γνωστό διεθνώς, καθώς ο συγκεκριμένος αγώνας διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου και η είδηση έγινε γνωστή μέρες αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι δύο αθλήτριες έτρεχαν στους διαδρόμους 4 και 6 αντίστοιχα και γι’ αυτό είχαν πάνω τους τα αυτοκόλλητα με τον αριθμό του διαδρόμου τους, οπότε όταν αγκαλιάστηκαν τυχαία σχηματίστηκε ο αριθμός 64. Τα φωτογραφικά πρακτορεία ανέβασαν τη συγκεκριμένη φωτογραφία και πολύ γρήγορα αυτή συνόδευε κείμενα στα μεγαλύτερα μέσα της Κίνας αλλά και του εξωτερικού. Μέσα σε λίγες ώρες τα κινεζικά μέσα την είχαν εξαφανίσει καθώς, όπως προέκυψε, παρέπεμπε στα γεγονότα του 1989, γνωστά ως Διαδήλωσης της Πλατεία Τιενανμέν, και ο αριθμός 64 θεωρείται σχεδόν απαγορευμένος καθώς το 6 παραπέμπει στον έκτο μήνα (Ιούνιος) και στο 4 στη μέρα που έγινε η μεγάλη επιχείρηση καταστολής από τον στρατό, η οποία κατέληξε σε σφαγή διαδηλωτών, κυρίως νέων και φοιτητών (6/4/1989).

Αυτή τη στιγμή, το Associated Press είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα που έχουν κρατήσει τη φωτογραφία ακριβώς όπως είναι (με τους αριθμούς να φαίνονται) καθώς άλλα μεγάλα πρακτορεία, όπως για παράδειγμα το Getty Images, έχουν κάνει περικοπή στη φωτογραφία ώστε να μη φαίνονται τα αυτοκόλλητα με τους αριθμούς στα πόδια των αθλητριών.

Η λογοκρισία στην Κίνα παραμένει 34 χρόνια μετά

Κυρίως φοιτητές, είχαν ξεσηκωθεί το 1989 και διαδήλωναν για δημοκρατία, με την κυβέρνηση να καταστέλει τις διαδηλώσεις τους μετά από περίπου δύο μήνες, χρησιμοποιώντας τον στρατό και δολοφονώντας περίπου 2.600 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της χώρας. Στα επίσημα έγγραφα της κυβέρνησης ο αριθμός αυτός είναι πολύ διαφορετικός (περίπου 300) ενώ άλλες πηγές μιλούν για 400-800 νεκρούς και άλλες για περισσότερους από 3.400. Οι τραυματισμένοι κυμαίνονται στους 7000.

Το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει έως σήμερα ένα πολύ μεγάλο ταμπού στην Κίνα, της οποίας η κυβέρνηση φροντίζει να εξαφανίζει οτιδήποτε μπορεί να παραπέμπει σε εκείνη την ημερομηνία. Μάλιστα, τα εμβληματικά αυτά γεγονότα δεν τα γνωρίζει η πλειοψηφία των νέων καθώς αποφεύγεται να συζητούν γι΄ αυτά από τους μεγαλύτερους. Για να αποφευχθεί η λογοκρισία, όσοι θέλουν να φερθούν στο γεγονός έχουν «αλλάξει» την ημερομηνία της Σφαγής της τετάρτης Ιουνίου και αναφέρονται σε αυτή είτε ως 35η Μαΐου είτε ως οκτώ στο τετράγωνο (64) ή χρησιμοποιώντας τους λατινικούς αριθμούς (VIIV - 6 4). Μάλιστα, το 2006 είχε συμφωνήσει ακόμη και η Google να εντοπίζει και να εξαφανίζει το περιεχόμενο σχετικά με εκείνα τα γεγονότα, κάτι που σταμάτησε να κάνει το 2010.

ΠΗΓΉ: gazzeta.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα