Πού πας ξανθέ; Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη;

Πού πας ξανθέ; Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη;

Φτωχότερη είναι η οικογένεια του ελληνικού μπάσκετ από χθες καθώς ο Γιάννης Ιωαννίδης αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό πίσω του.

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του αθλήματος και για τους φιλάθλους πάντα θα είναι ο ενορχηστρωτής του μεγάλου Άρη των Γκάλη-Γιαννάκη αλλά και ο μαέστρος που αναγέννησε τον Ολυμπιακό.

Μεγάλος του καημός, η μη κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου καθώς έφτασε έξι φορές σε τελικό και ηττήθηκε και τις έξι.

Ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990) που έβαλε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του 80. Από το 1991 έως το 1996 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού, ακολούθησε η θητεία στην ΑΕΚ (1996-98) για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό (1999-2000). Ο Γιάννης Ιωαννίδης κατέβηκε και στον πολιτικό στίβο και διετέλεσε υφυπουργός Αθλητισμού.

Έντονη προσωπικότητα, αθυρόστομος και προληπτικός
Ο «ξανθός» υπήρξε ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το μπάσκετ. Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του. Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης όμως εγινε ο μεγάλος «προδότης», αρχίζοντας ουσιαστικά το ντόμινο των αποχωρήσεων και του τέλους της ομάδας που καθήλωσε όλους τους Έλληνες τη δεκαετία του ’80.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης διετέλεσε επίσης Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών, σε δύο διαστήματα 1980-81 και 2002-2003. Το 2003 καθοδήγησε την εθνική Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, όπου η «επίσημη αγαπημένη» κατέλαβε την 5η θέση.

 
Χαρακτηριστικές οι εικόνες του με το τσιγάρο στο στόμα, το βάλε-βγάλε το σακάκι για... γούρι αλλά και τα «γαλλικά» του τόσο στον πάγκο όσο και στους φιλάθλους της ομάδας.

Αν και βαθιά θρησκευόμενος, συνήθιζε να βρίζει… Παναγίες κατά τη διάρκεια των τάιμ άουτ (και όχι μόνο) με τους παίκτες του να μην τολμούν να τον κοιτάξουν στα μάτια…

Ακόμα και σήμερα, 35 και 40 χρόνια μετά από όταν εκτυλίχθηκαν, στιγμές όπως αυτή με την ομιλία του στους παίκτες του Άρη για το μαρκάρισμα ενός παίκτη του ΠΑΟΚ σε ένα κλασικό ντέρμπι της δεκαετίας του ’80, γίνονται viral στα social media. «Τον βάλατε μες στο παιχνίδι γαμ.. το χριστό μου», ακούγεται χαρακτηριστικά...

«Μην βρίζετε Βούλγαροι και λοιπά αντεθνικά συνθήματα, γαμ… το στανιό μου», από τα μεγάφωνα στο ΣΕΦ σε Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, είναι ένα ακόμα από τα βίντεο που έχει περάσει στα… best of του ελληνικού ίντερνετ.

Ολυμπιακός: Αναμορφωτής της ομάδας μας

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη. Από το 1991 στον Ολυμπιακό, ο Ιωαννίδης δημιούργησε μία μεγάλη ομάδα που πρωταγωνίστησε στην Ελλάδα, ενώ έβαλε τα... θεμέλια και για το "triple crown" του 1997, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να τον έχει διαδεχτεί στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» τη σεζόν 1996-97. Τέσσερα σερί πρωταθλήματα από το 1993 μέχρι το 1996, δύο τελικοί Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1994, 1995), ήταν όσα κατέκτησε με τον Ολυμπιακό ο Γιάννης Ιωαννίδης μέχρι να αποχωρήσει το 1996 για την ΑΕΚ.«Αναμορφωτής της ομάδας μας ο Γιάννης Ιωαννίδης» αναφέρει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Ολυμπιακός:

«Η «ερυθρόλευκη» οικογένεια θρηνεί μια τεράστια απώλεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού, δεν είναι πια κοντά μας. Ο σπουδαίος προπονητής, που λατρεύτηκε από τους φίλους της ομάδας μας όσο λίγοι και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο Ελληνικό μπάσκετ, άφησε σήμερα (04/10) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Ο «Ξανθός», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945 και η μεγάλη του αδυναμία (μετά την κόρη του), ήταν η πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε ως παίκτης στον Άρη, όμως, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως η προπονητική του ταίριαζε καλύτερα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του ’80 μεγαλούργησε! Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).

 
Το 1991 είπε το μεγάλο «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο «Λιμάνι» και άρχισε να «χτίσει» την παντοκρατορία των «ερυθρολεύκων»! Με την ομάδα μας κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ την οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).

Με την ΑΕΚ, στον πάγκο της οποίας «έκατσε» από το 1996 ως το 1998, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, ωστόσο, το 1998 την «έφτασε» ως το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Υπήρξε επίσης προπονητής της Λάρισας (αμέσως μετά την πρώτη του θητεία στον Άρη) και της Εθνικής ομάδας. Μετά την δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό (1999-2000), εγκατέλειψε την προπονητή και ασχολήθηκε με την Πολιτική.

Από τις εκλογές του 2004, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατείχε θέση βουλευτή στην Εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές του 2007 διορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009. Μετά την επανεκλογή του το 2009, άσκησε τα καθήκοντα του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.

«Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη...», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.

Καλό ταξίδι... ».

Άρης: Πού πας ξανθέ;
 

Με φορτισμένη συναισθηματικά ανάρτηση εκφράστηκε για την απώλεια σήμερα του Γιάννη Ιωαννίδη η ΚΑΕ Αρης. Οι «κιτρινόμαυροι», μέσω της επίσημης σελίδας του στο διαδίκτυο, ανέφεραν:

«Πού πας, «Ξανθέ»; Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον Άρη Αυτοκράτορα; Ανίκητο; Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό; Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη; Πώς θα είναι ίδιος ο Άρης χωρίς εσένα στη ζωή; Σήμερα δε θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του Άρη. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο Αρης δεν θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο Άρης δεν είναι και δε θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα.

Αλλά μην ανησυχείς... Η παρακαταθήκη που άφησες θα είναι ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Ο Αρης που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια όλης της Ελλάδας, ο Αρης που ένωσε όλη την Ελλάδα, ο Αρης που έκλεινε μαγαζιά, κινηματογράφους και θέατρα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κάθε Πέμπτη, είναι ο δικός σου Αρης. Το δικό σου δημιούργημα. 

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου, μέγιστε. Η «Dream Team» Αρη Παραδείσου βρήκε τον ιδανικό κόουτς. Κι εκεί, «γκάζια» θα τους βάζεις... Γιατί η νίκη ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμό σου... ».

ΑΕΚ: Αθάνατος
Η Ένωση υπήρξε το μπασκετικό σπίτι του θρυλικού τεχνικού από το 1996 μέχρι το 1998, οδηγώντας την μέχρι τον τελικό της Α1 και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Το ποστ της ΚΑΕ ΑΕΚ αναφέρει:

«Ο Χάρος βγήκε παγανιά... Και πήρε μαζί του ο τρισκατάρατος ακόμη έναν μεγάλο... 
Ο Γιάννης Ιωαννίδης 'έφυγε'. 
Σε ηλικία 78 ετών.

Κι αφού τα τελευταία χρόνια πάλευε και έδινε μάχες (ζωής) απέναντι σε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Ο θρυλικός προπονητής, που δεν πήρε τρόπαιο με την ΑΕΚ, αλλά έσπειρε το σπόρο για τις μελλοντικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής, αλλάζοντας τη μοίρα της. Η διετία 1996-1998 της πρώτης αναγέννησης της «Βασίλισσας» φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.

Η 'Βαρκελώνη 1998', ήτοι το Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με αντιπάλους τη Μπενετόν και τη Κίντερ, έχει δικαίως θέση πολύ ψηλά, και λίγο μόλις κάτω από τα 17 τιμημένα τρόπαια της ενδόξου Ιστορίας μας.

Ο 'Ξανθεός' - κατά ιερή παράφραση του λεξιπλάστη, 'Πατριάρχη' του ρεπορτάζ της ΑΕΚ, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη - δεν είναι πλέον μαζί μας.

Το ελληνικό μπάσκετ πενθεί.

Η οικογένεια της ΑΕΚ BC και ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του, αλλά και προς την αθλητική του οικογένεια, τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Αθάνατος, 'Ξανθέ!».

Αύριο η κηδεία του Γιάννη Ιωαννίδη
Το ύστατο χαίρε στον Γιάννη Ιωαννίδη, θα έχουν την ευκαιρία να πουν φίλοι και γνωστοί αύριο, Παρασκευή (6/10). Στις 17:00 θα κηδευτεί ο εκ των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και επί σειρά ετών πολιτικός της χώρας μας. Η κηδεία του θα γίνει στο νεκροταφείο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα ταφεί στο οικογενειακό μνημείο.

Μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη (5/10) στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη της Βούλας. Προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον «ξανθό» και όσοι είναι στην Αθήνα και δε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για την κηδεία του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα