O 18χρονος γιος του Λεμπρόν Τζέιμς υπέστη καρδιακή προσβολή – Η διαφορά με την ανακοπή

O 18χρονος γιος του Λεμπρόν Τζέιμς υπέστη καρδιακή προσβολή – Η διαφορά με την ανακοπή

Ο γιος του αστέρα του NBA Λεμπρόν Τζέιμς, Μπρόνι Τζέιμς, εισήχθη χθες εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια προπόνησης μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Η υγεία του είναι καλύτερα, όμως, πολλά ερωτηματικά γεννήθηκαν σχετικά με το περιστατικό του.

«Χθες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο Μπρόνι Τζέιμς υπέστη καρδιακή ανακοπή. Το ιατρικό προσωπικό μπόρεσε να περιθάλψει τον Μπρόνι και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Τώρα είναι σε σταθερή κατάσταση και δεν βρίσκεται πλέον στη ΜΕΘ», ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος της οικογένειας. «Ζητάμε σεβασμό και ιδιωτικότητα για την οικογένεια Τζέιμς. Θα ενημερώσουμε τα μέσα ενημέρωσης όταν υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες».

«Ο Λεμπρόν Τζέιμς και η Σαβάνα επιθυμούν να στείλουν δημόσια τις βαθύτατες ευχαριστίες και την εκτίμησή τους στο ιατρικό και αθλητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας για την απίστευτη δουλειά και την αφοσίωσή τους στην ασφάλεια των αθλητών τους».

Ο 18χρονος Μπρονί ανακοίνωσε τον Μάιο ότι είχε δεσμευτεί να παίξει στην ομάδα μπάσκετ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας από το φθινόπωρο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της καρδιακής ανακοπής έναντι καρδιακής προσβολής;
Καρδιακή ανακοπή είναι όταν η καρδιά σταματά να χτυπά ξαφνικά και με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση. Αν δεν αρχίσει αμέσως η σωστή φροντίδα, η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η σωστή φροντίδα περιλαμβάνει ΚΑΡΠΑ, για να διατηρηθεί η ροή του αίματος προς τα ζωτικά όργανα και τη χρήση απινιδωτή, για να γίνει ηλεκτροσόκ στην καρδιά και να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός της ρυθμός. Αυτό θα πρέπει να ακολουθείται από ιατρική περίθαλψη, φροντίδα και εξετάσεις σε νοσοκομείο.

Η Mariell Jessup, επικεφαλής επιστήμης και ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σε μια δήλωσή της ανέφερε, σύμφωνα με το healthline.com, πως «η αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής, η άμεση κλήση του 911, η εκτέλεση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και η χρήση ενός απινιδωτή μόλις είναι διαθέσιμος, είναι κρίσιμα για την επιβίωση».

Οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές προκαλούνται από δυσλειτουργία στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, η οποία οδηγεί στο να μη χτυπάει σωστά η καρδιά.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή διαφέρει από την καρδιακή προσβολή, η οποία οφείλεται σε φραγμό μιας αρτηρίας με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ροή του αίματος προς την καρδιά. Αυτή η απώλεια της παροχής αίματος, οδηγεί σε θάνατο του καρδιακού μυϊκού ιστού.

   
Τι συμβαίνει στους αθλητές
Επιπλέον, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι η πιο συχνή αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου – ή θανάτου λόγω καρδιακής ανακοπής – σε αθλητές ηλικίας κάτω των 35 ετών. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να κάνει την καρδιά πιο ευαίσθητη σε ακανόνιστο ρυθμό.

Ο Δρ Saurabh Rajpal, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους, δήλωσε ότι άλλες συχνές αιτίες αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε αθλητές, περιλαμβάνουν κληρονομικές ασθένειες που προκαλούν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, στεφανιαία νόσο και μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυός μετά από λοίμωξη).

Μια άλλη πιθανή αιτία καρδιακής ανακοπής είναι το commotio cordis, μια εξαιρετικά σπάνια ιατρική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί μετά από αμβλύ χτύπημα στο στήθος. Αυτό μπορεί να διαταράξει τον καρδιακό ρυθμό και να προκαλέσει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για την αιτία της καρδιακής ανακοπής του Μπρόνι Τζέιμς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα