Εθνική Ελλάδος: Με λατινοαμερικάνικο χρώμα στον πάγκο της!

Εθνική Ελλάδος: Με λατινοαμερικάνικο χρώμα στον πάγκο της!

Η εθνική Ελλάδος αλλάζει οριστικά σελίδα, καθώς στον πάγκο της θα βρίσκεται ο Γκουστάβο Πογιέτ, ο οποίος πήρε τη θέση του Τζον φαν Σιπ. Μια νέα αρχή, λοιπόν, η οποία έχει λατινοαμερικάνικο χρώμα.

Η εθνική Ελλάδος έψαχνε αρκετό καιρό προπονητή μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα με τον Ολλανδό, Τζον φαν Σιπ. Μετά από πολλές μέρες και ώρες ψαξίματος οι άνθρωποι της ομοσπονδίας κατέληξαν στον Γκουστάβο Πογιέτ. Ο Ουρουγουανός τεχνικός έρχεται ν’ αναλάβει τη γαλανόλευκη με μοναδικό στόχο την επαναφορά της σε μεγάλη διοργάνωση.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τον Τζον φαν Σιπ έκανε ορισμένα βήματα μπροστά, παρουσίασε κάτι διαφορετικό, όμως στο τέλος δεν κατάφερε να πετύχει τον βασικό στόχο του, ο οποίος ήταν η παρουσία σε μια μεγάλη διοργάνωση. Η εθνική μας ομάδα έχει να συμμετάσχει σε τελική φάση μεγάλου θεσμού από το 2014 και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Από εκείνη την εποχή κι έπειτα κανείς δεν κατάφερε να βάλει την εθνική στον ίσιο δρόμο και τα λάθη ήταν πάρα πολλά με αποτέλεσμα οι αποκλεισμοί να γίνουν συνήθεια. Συγκεκριμένα σε Euro έχουμε να βρεθούμε από το 2012, δέκα χρόνια, και σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2014, οκτώ χρόνια. Σίγουρα είναι μεγάλο το διάστημα και καλούμαστε πια σαν χώρα να κοιτάξουμε μόνο μπροστά κι όχι πίσω, καθώς όπως μαρτυρούν και τα προγνωστικά σήμερα δεν είμαστε κοντά στην επαναφορά στον ίσιο δρόμο. Πρέπει να φάμε πολλά ψωμιά ακόμα, για να βιώσουμε ένδοξες μέρες όπως στο παρελθόν.

Η κουβέντα γύρω από τον αντικαταστάτη του φαν Σιπ ήταν μεγάλη και αρκετοί είχαν την άποψη ότι είναι καιρός πια να στηριχθούν σε Έλληνες προπονητές και να πάμε στο μοντέλο άλλων χωρών που επιλέγουν τεχνικούς από τον… τόπο τους. Τελικά η ΕΠΟ προτίμησε να κλείσει τον Γκουστάβο Πογιέτ και να μπει σε μια Λατινοαμερικάνη λογική, καθώς ο συγκεκριμένος τεχνικός είναι Ουρουγουανός.

Ο Πογιέτ με μια φράση χαρακτηρίζεται ως ο άνθρωπος που αγαπάει την αλήθεια. Ποτέ στη ζωή του δεν υιοθέτησε τα ψέματα, τις δικαιολογίες, τα μισόλογα, τη διπλωματία. Πάντα ήταν αληθινός κι έλεγε αυτό που πίστευε εκείνος. Τη δική του αλήθεια με απλά λόγια. Έτσι έμαθε και μ’ αυτό το σκεπτικό πορεύτηκε και συνεχίζει να το κάνει στην προπονητική του καριέρα.

Ο Ουρουγουανός είναι μια μεγάλη κι έντονη προσωπικότητα. Ιδιαίτερος σαν χαρακτήρας με αρχές και ιδεολογίες που ακολουθεί πιστά. Από εκεί και πέρα είναι μαχητής και δεν τα παρατάει ποτέ, θέλει να κερδίζει και προσπαθεί πάντα να βρει τον τρόπο.

«Δυστυχώς, πολλές φορές οι προπονητές δουλεύουμε έχοντας γύρω μας ανθρώπους στους οποίους δεν αρέσει να θυμίζεις την πραγματικότητα. Απαιτούν από εσένα να είσαι ειλικρινής, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλουν να είσαι. Και αυτές οι σχέσεις είναι γερές επειδή στηρίχθηκαν στην ειλικρίνεια.

Αν μια ομάδα ψάχνει κάποιον ο οποίος θα λέει μισές αλήθειες στους φιλάθλους για να κρατήσει τις ισορροπίες, ώστε αυτοί να παίρνουν εισιτήρια και να έρχονται στο γήπεδο, εμένα δεν με ενδιαφέρει», είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις που είχε δώσει, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τη φιλοσοφία του που δεν προδίδει ποτέ.

Από εκεί και πέρα ο Πογιέτ είναι γνωστός στα μέρη μας από το πέρασμά του στην ΑΕΚ. Στην Ένωση αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και να κάνει την ομάδα κυνική και αποτελεσματική. Αυτό που κοιτούσε ήταν το αποτέλεσμα, κυρίως στα ντέρμπι, κι όχι το θέμα. Το πέρασμά του ήταν σύντομο όμως σε 28 ματς κατέγραψε 18 νίκες, 5 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Η ΕΠΟ αποφάσισε να επιλέξει τον συγκεκριμένο άνθρωπο για τον πάγκο της εθνικής, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως το παν στο ποδόσφαιρο είναι η ισορροπία και η καλή λειτουργία μιας ομάδας από τα αποδυτήρια. Ο Πογιέτ είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να περάσει τις δικές του αρχές στην ομάδα και παράλληλα θα επιβάλλει τους κανόνες αυτούς μέσα από τη δική του προσωπικότητα, η οποία είναι μεγάλη.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως έχει εμπειρίες από μεγάλα πρωταθλήματα και το σημαντικότερο είναι πως γνωρίζει και την ελληνική φιλοσοφία, καθώς έχει ζήσει στα μέρη μας. Γενικότερα είναι μια επιλογή που μπορεί να ωφελήσει την εθνική αρκετά, όμως αυτό που καλείται να του δώσει η ομοσπονδία είναι χρόνος και στήριξη.

Μπορεί η εθνική μας στις νόμιμες εταιρείες για στοίχημα να μη βρίσκεται μέσα στα φαβορί των ομάδων που θα πρωταγωνιστήσουν και θα βρεθούν σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, όμως η πρώτη ύλη υπάρχει και με τον κατάλληλο άνθρωπο στον πάγκο όλα θ’ αλλάξουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα