Η CIA κατασκοπεύει τη FIFA στο Κατάρ

Η CIA κατασκοπεύει τη FIFA στο Κατάρ

Το Μουντιάλ στο Κατάρ ολοένα και πλησιάζει. Η ιδιαιτερότητα διεξαγωγής της διοργάνωσης για πρώτη φορά σε μη θερινή περίοδο, τα όσα έχουν ακουστεί για τη συγκεκριμένη χώρα και γενικά όλο το κλίμα που υπάρχει από τότε που ανατέθηκε στο Κατάρ η διοργάνωση έχουν δημιουργήσει ένα παράξενο κλίμα. Λες και αυτό το Μουντιάλ θα είναι Καταρ-άμενο. Θα είναι; Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου αδημονούν για να ζήσουν την κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου. To ίδιο και οι φίλοι του Στοιχήματος, που πλέον στην Ελλάδα έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται, καθώς εδώ και κάποιες μέρες έχει έρθει μία νέα Νόμιμη και Αξιόπιστη Στοιχηματική εταιρεία που ακούει στο όνομα Φονβετ και αποτελεί μία επιπλέον επιλογή. 

Πάντως με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουν το τουρνουά και οι διοργανωτές, οι οποίοι παρότι άπειροι δείχνουν αρκετά πρόθυμοι και υποψιασμένοι για να κάνουν ότι χρειάζεται ώστε η διοργάνωση να στεφθεί με επιτυχία. Τι εννοούμε με τη λέξη… υποψιασμένοι. Αυτό συνοψίζεται πολύ απλά και μόνο σε αυτή την είδηση. Είναι αρκετή. Η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 λοιπόν, το Κατάρ, κατηγορείται ότι ανέθεσε σε έναν πρώην αξιωματούχο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA) για να κατασκοπεύσει τις εσωτερικές συναλλαγές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, συνηθέστερα της FIFA.

Πριν 10 χρόνια
Το Παγκόσμιο Κύπελλο παρουσιάζεται μπροστά σε αξιωματούχους του Κατάρ το 2011. Μια νέα αναφορά από το Associated Press ισχυρίζεται ότι η αραβική χώρα παρακολουθούσε από τότε κρυφά τη FIFA. Ως γνωστόν, η FIFA είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου και διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο είναι η αθλητική διοργάνωση με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα, την πιο μεγάλη εμπορική επιτυχία και τον μεγαλύτερο τζίρο σε αθλητικό στοίχημα στον κόσμο. 

Η εμπλοκή της CIA
Μια έρευνα του Associated Press που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 ισχυρίζεται ότι το Κατάρ, το οποίο εξασφάλισε τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022 υπό αμφισβήτηση, προσέλαβε έναν πρώην πράκτορα της CIA για να παρακολουθεί τη FIFA κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία υποβολής προσφορών.
Η έρευνα του AP διαπίστωσε ότι το Κατάρ αναζήτησε ένα πλεονέκτημα στην εξασφάλιση της ανάθεσης, προσλαμβάνοντας πρώην αξιωματικό της CIA, ο οποίος «βαφτίστηκε» ιδιώτης εργολάβος, με το όνομα Kevin Chalker για να κατασκοπεύει αντίπαλες χώρες και βασικούς ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους που επέλεξαν τη χώρα που θα διοργάνωνε το Μουντιάλ του 2022, κάτι που έλαβε χώρα το 2010. Ο Chalker εργάστηκε επίσης για το Κατάρ τα επόμενα χρόνια. Παρακολουθώντας τους επικριτές του Κατάρ και της νίκης του όσον αφορά την ανάληψη της διοργάνωσης. 
Η εξαιρετικά πλούσια αραβική χώρα ξεπέρασε τις υποψηφιότητες, από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

To διεθνές αντίκτυπο της νίκης του Κατάρ
Το Κατάρ πρόκειται να γίνει η μικρότερη χώρα που θα φιλοξενήσει ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών ή γυναικών. Η FIFA έκανε παραχωρήσεις για τη διοργάνωση του τουρνουά ποδοσφαίρου εκεί, κυρίως αλλάζοντας την ημερομηνία από τους καλοκαιρινούς μήνες σε Νοέμβριο ως Δεκέμβριο λόγω της ζέστης της ερήμου του Κατάρ.
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το πιο δημοφιλές αθλητικό τουρνουά του πλανήτη. Είναι επίσης μια ευκαιρία για το Κατάρ, μια από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, να κάνει ένα πάρτι στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε η έκθεση του Associated Press.

Σιγή ιχθύος στο Κατάρ
Το Κατάρ δεν απάντησε στις έρευνες του AP σχετικά με την έρευνά του. Μόνο ο Chalker είπε ότι δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε παρακολουθήσεις και ότι άλλο του προσάπτεται σχετικά με την πραγματική του ταυτότητα. 

Κατηγορίες για διαφθορά
Το Κατάρ και η FIFA επικρίθηκαν έντονα για κατηγορίες διαφθοράς μετά την απονομή του Κυπέλλου 2022 στη μικρή χώρα. Και έχουν υπάρξει αμέτρητες αναφορές για κακοποίηση εργαζομένων και μη ασφαλή εργοτάξια στην περιοχή από τότε που το Κατάρ άρχισε να κατασκευάζει τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.

Μουντιάλ με στοίχημα στις ΗΠΑ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μεγαλύτερο γεγονός για τους μπουκμέικερ σε όλον τον κόσμο. Το ποσό που θα παιχτεί, θα ανέλθει ξανά σε εύρος δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πόσο μάλλον τώρα που έχει μπει στον χορό και μία υπέρ-δύναμη, από κάθε άποψη, οι ΗΠΑ. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την απελευθέρωση του αθλητικού στοιχήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στις πολιτείες το δικαίωμα να αποφασίζουν τους δικούς τους νόμους για τα αθλητικά τυχερά παιχνίδια μέσω μιας απόφασης τον Μάιο του 2018.

Σήμερα, τα νόμιμα αθλητικά στοιχήματα λειτουργούν σε 27 πολιτείες, ενώ πέντε ακόμη έχουν ψηφίσει νομοθεσία που θα διέπει σύντομα τέτοιου είδους τυχερά παιχνίδια.

Ο Jacob Blangsted-Barnor, ένας από τους κορυφαίους trader της Sky Betting & Gaming Sports, δήλωσε πρόσφατα στο FOX Sports: «Ο τζίρος θα φτάσει εύκολα σε ένα εύρος δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλον τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει πάντως με ναυαρχίδα το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη φορά όμως, για πρώτη φορά, μπαίνουν στην εξίσωση και οι ΗΠΑ και τα ποσά αναμένεται να προκαλέσουν ίλιγγο», κατέληξε ο Blangsted-Barnor. Και το «μάτι της CIA» ίσως να εποπτεύει και αυτές τις δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα