Syros Trail Challenge 2021 - Έλα και ζήσε την απόλυτη πρόκληση

Syros Trail Challenge 2021 - Έλα και ζήσε την απόλυτη πρόκληση

Είσαι τύπος που σου αρέσει το τρέξιμο ή το περπάτημα και θες να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία έλα και το Syros Trail Challenge 2021 σου υπόσχεται ότι μέσα από τη δρομική διαδρομή θα ζήσεις μοναδικές στιγμές.

Με εκκίνηση από το Δημαρχιακό μέγαρο και μια διαδρομή που συνδυάζει δρόμο, σκαλάκια, στεγάδια, καλτερίμια και βουνό  σε συνδυασμό με περάσματα από αξιοθέατα, περιοχές με θέα τα νησιά του Αιγαίου, σοκάκια,  και βέβαια από την διαδρομή δεν θα μπορούσε να λείπουν οι περιοχές, Βαπόρια, Αστέρια, καθώς και οι δύο λόφοι που φιλοξενούν την ορθόδοξη εκκλησία Ανάσταση και τον λόφο με την Καθολική εκκλησία Άγιο Γεώργιο

 Το Syros Trail Challenge 2021, θα διεξαχθεί στις 9 Οκτωβρίου 2021 - ΔΕΣ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΡΆΦΗ 

Εκκίνηση από το Δημαρχιακό Μέγαρο

  Κάνε τώρα την εγραφή σου ΕΔΩ  και συνδύασε, αθλητισμό και διακοπές

Η Σύρος είναι ένας φιλόξενος τόπος και σίγουρα θα περάσεις καλά και θα νιώσεις την φιλοξενία των κατοίκων της. Άλλωστε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων που έχει χαρακτηριστεί και Αρχόντισσα των Κυκλάδων συνδυάζει ιστορία, παράδοση, κουλτούρα, μοναδικές  αρχοντικές κατοικίες που όμως συνδυάζονται αρμονικά με το σύγχρονο τρόπο ζωής, την διασκέδαση και την ανάπτυξη του νησιού.    

 Κάνε τώρα την εγγραφή σου , ζήσε την πρόκληση και την εμπειρία που σου προσφέρει ο αγώνας και οι ομορφιές του νησιού

Syros Trail Challenge 2021

O Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομείς Σύρου , o Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Τοπική Κοινότητα Άνω Σύρου, συνδιοργανώνουν αγώνες πόλης σε σκαλιά, καλντερίμια και μονοπάτια της Σύρου, 3χλμ, και 10χλμ ανδρών/γυναικών το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021.

Οι αγώνες ανδρών/γυναικών θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:

 ΕΠΩΝΥΜΙΑ: Syros Trail Challenge 2021

ΑΠΟΣΤΑΣΗ :  3χλμ / 10χλμ

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:  Ερμούπολη Σύρου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ : 16:00

ΕΚΚΙΝΗΣΗ και ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Πλατεία Μιαούλη Ερμούπολης Σύρου

ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Οι αγώνες θα διεξαχθούν επί δημοσίας οδού, σε σκαλάκια, μονοπάτια και καλντερίμια.

ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ : 2:00 ώρες

  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η διαδρομή των 10χλμ έχει συνολική υψομετρική τα 400μ και η σύσταση της αποτελείται από 90% πλακόστρωτα σοκάκια, μονοπάτια και σκαλάκια, και 10% άσφαλτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ https://ridewithgps.com/routes/35941069

 Το συνολικό μήκος της μικρής διαδρομής είναι 3χλμ με συνολική υψομετρική τα 70μ και η σύσταση της αποτελείται από 95% πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλάκια, και 5% άσφαλτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ https://ridewithgps.com/routes/35442596

 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Α) Οι αγώνες ανδρών/γυναικών είναι ανοιχτοί λαϊκοί αγώνες και επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 18 ετών και άνω. Οι ανήλικοι, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στους αγώνες ανδρών / γυναικών, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση συγκατάθεσης του γονέα ή του κηδόμενα τους.

Β) Κάθε αθλητής/τρια έχει δικαίωμα συμμετοχής ΜΟΝΟ σε ένα αγώνισμα.

 
 Γ) Κάθε αθλητής/τρία θα πρέπει να προσκομίσει την ημέρα του αγώνα στην γραμματεία μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 όπου να βεβαιώνει ότι κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, ή σε περίπτωση που δεν έχει εμβολιαστεί, αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) τις τελευταίες 48 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα Rapid Test τις τελευταίες 24 ώρες.

Δ) Η Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους, σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται οι αθλητές μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης (χρήση μάσκας μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό).

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ- ΕΠΑΘΛΑ

- Νικητές ανακηρύσσονται οι τρεις (3) πρώτοι αθλητές/τριες, (ξεχωριστά άνδρες και γυναίκες) σε κάθε αγώνισμα.

- Στους 3 πρώτους νικητές/τριες, για κάθε αγώνισμα ανδρών/γυναικών, θα απονεμηθεί κύπελλο.

 
- Σε όλους τους αθλητές/τριες που θα τερματίσουν στους αγώνες ανδρών/γυναικών, θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο του αγώνα.

- Έπαθλο  θα λάβουν ο πρώτος συριανός αθλητής και η πρώτη συριανή αθλήτρια, που θα τερματίσουν αντίστοιχα στα 10χλμ.

- Έπαθλο θα λάβουν ο πρώτος αθλητής και η πρώτη αθλήτρια άνω των 50 χρόνων, που θα τερματίσουν αντίστοιχα στα 10χλμ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι εγγραφές θα ανοίξουν την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 και θα  γίνονται ηλεκτρονικά με την συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής στην ιστοσελίδα www.syrosrunners.gr, μέχρι και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021. Δυνατότητα μεμονωμένων εγγραφών δεν θα υπάρξει την ημέρα του αγώνα. Επίσης θα υπάρξει όριο εγγράφων, το οποίο θα είναι οι 130 ολοκληρωμένες (πληρωμένες) εγγραφές. Μετά το πέρας τον 130 εγγράφων οι εγγραφές θα κλείσουν αυτόματα.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής για τα 3χλμ και 10χλμ είναι 10€.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατάθεση στο λογαριασμό της τράπεζας Πειραιώς με ΙΒΑΝ: GR56 0171 6730 0066 7313 8086 476

 Όνομα δικαιούχου: Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομείς Σύρου

Στην αιτιολογία να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο σας και το αγώνισμα που θα λάβετε μέρος.

Προσοχή τα έξοδα μεταφοράς  από άλλη τράπεζα επιβαρύνουν τον καταθέτη και όχι την διοργάνωση. Σε περίπτωση ακύρωσης του αγώνα το ποσό επιστρέφεται με τα έξοδα τραπέζης να  επιβαρύνουν τον δικαιούχο και όχι την διοργάνωση.

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Ασθενοφόρο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα βρίσκεται σε ετοιμότητα στο νοσοκομείο Σύρου. Στο χώρο των αγώνων θα υπάρχουν τουλάχιστον τρία εξειδικευμένα άτομα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ό,τι συμβεί, κατά τη διάρκεια του αγώνα, σχετικά με θέμα  υγείας  που θα  οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου.

Συστήνεται στους συμμετέχοντες/ουσες να έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρική εξέταση. Από τους διοργανωτές δε θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα αθλητή/τρια, αφού όλοι οι συμμετέχοντες/σες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη των κηδεμόνων τους.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ

Στον αγώνα των 3χλμ δεν θα υπάρχει σταθμός τροφοδοσίας.

Στον αγώνα των 10χλμ θα υπάρχουν τρεις σταθμοί τροφοδοσίας.

Στον τερματισμό θα διατίθενται εμφιαλωμένα νερά, μπανάνες και χυμοί για τους συμμετέχοντες όλων των αγωνισμάτων.

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Την ηλεκτρονική χρονομέτρηση των αγώνων ανδρών / γυναικών καθώς και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει αναλάβει ο Α.Π.Σ. ΔΡΟΜΕΙΣ ΣΥΡΟΥ.

Τάπητες ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης θα υπάρχουν στην εκκίνηση, στον τερματισμό και σε κρυφά σημεία στην διαδρομή του αγώνα. Οι αγωνιζόμενοι που δεν θα εμφανίζουν ηλεκτρονική ένδειξη στα παραπάνω αναφερόμενα σημεία θα ακυρώνονται των αγώνων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.syrosrunners.gr και στην σελίδα μας στο Facebook μετά από την λήξη των αγώνων, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει ένσταση εντός 2 ημερολογιακών ημερών. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός 3 εργάσιμων ημερών.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν με τις κατάλληλες αποστάσεις και με χρήση μάσκας στις 18:00 στον χώρο εκκίνησης – τερματισμού.

 ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΡΙΘΜΩΝ

Η παραλαβή των αριθμών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στην πλατεία Μιαούλη ώρα 16:00 έως 18:00 και την ημέρα των αγώνων από τις 12:00 μέχρι μία ώρα πριν από τις εκκινήσεις. Για τους ανήλικους δρομείς θα πρέπει να κατατεθεί από τον κηδεμόνα τους υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής προκειμένου να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους.

Οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται  στην αφετηρία τουλάχιστον 30 λεπτά πριν  από την έναρξη των αγώνων τους.

 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η τεχνική ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί 15 λεπτά πριν από την εκκίνηση των αγωνισμάτων.

 ΠΑΡΟΧΕΣ

Τυχόν εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ξενοδοχεία κτλ θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.syrosrunners.gr ή στο FACEBOOK του Syros Trail Challenge.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες δίνονται απογευματινές ώρες στα τηλέφωνα:

6936691747 , Κος Παλαμάρης Ισίδωρος.

Μέσῳ e-mail: info@syrosrunners.gr.

Επίσης στην ιστοσελίδα www.syrosrunners.gr

FACEBOOK: https://www.facebook.com/syrosrunners.gr 

https://www.facebook.com/groups/syrosrunners 

https://www.facebook.com/syrostrailchallenge

 

Σημείωση: 

1. Η Αγωνόδικος Επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει το αγωνιστικό και ωρολόγιο πρόγραμμα, ανάλογα με τις συμμετοχές των αθλητών. Οι συμμετέχοντες αθλητές και αθλήτριες, με δική τους ευθύνη, οφείλουν να ενημερωθούν για τις όποιες πιθανές αλλαγές του προγράμματος.

2. Για ό,τι άλλο δεν αναφέρεται στην παρούσα προκήρυξη, την απόλυτη αρμοδιότητα για διευκρινίσεις και αποφάσεις, έχει η Οργανωτική και Αγωνόδικος Επιτροπή.

 Με αθλητικούς χαιρετισμούς

Οι συνδιοργανωτές των αγώνων

Η ιστορία της Σύρου

Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Προέρχεται από τη λέξη «Σουρ» ή «Οσούρα» που σήμαινε «βραχώδης» στα αρχαία Φοινικικά. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως «Συρίη», ενώ τον 17ο αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα: «L’isola del Papa», λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της.

Η θέση της Σύρου στις Κυκλάδες

 Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σημείο των Κυκλάδων και απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα. Η έκτασή της είναι 84,069 τ.χλμ..

 Γειτνιάζει με αρκετά νησιά του κυκλαδίτικου συμπλέγματος. Στα βόρεια βρίσκεται η Άνδρος, βορειοανατολικά η Τήνος και ανατολικά η Μύκονος καθώς και τα μικρά νησιά της Δήλου και της Ρήνειας. Βορειοδυτικά βρίσκονται η Κέα και η Γυάρος, δυτικά η Κύθνος και νοτιοδυτικά η Σέριφος. Στα νότια βρίσκονται η Σίφνος, η Αντίπαρος, η Πάρος και η Νάξος.

Το βόρειο μέρος της Σύρου, που ονομάζεται «Απάνω Μεριά», είναι ορεινό και κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους. Το τμήμα αυτό του νησιού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι διαφέρει μορφολογικά από το υπόλοιπο. Είναι το μοναδικό μέρος που έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα. Διαθέτει λίγους δρόμους και σηματοδοτημένα μονοπάτια αλλά περιέχει τοπία με βράχια, γεφυράκια και σπηλιές. Από αυτά τα μονοπάτια γίνεται η πρόσβαση στις βόρειες παραλίες της Σύρου (Γράμματα, Λία, Αετός, Βαρβαρούσα) που λόγω της έλλειψης δρόμων, είναι ερημικές και ιδανικές για απομόνωση και ηρεμία. Το νότιο μέρος είναι πεδινό και εκεί βρίσκονται τα περισσότερα χωριά και οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Οι οικισμοί εκεί είναι ανεπτυγμένοι τουριστικά, ενώ και το οδικό δίκτυο είναι αρκετά καλό. Η πρωτεύουσα Ερμούπολη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Οικισμοί

Στο νησί υπάρχουν αρκετοί οικισμοί, μεταξύ των οποίων ο ενετικός οικισμός της Άνω Σύρου καθώς και οι προϊστορικοί οικισμοί Καστρί και Χαλανδριανή. Μερικά γνωστά χωριά της Σύρου είναι ο Γαλησσάς, το Κίνι, η Ντελαγράτσια (ή Ποσειδωνία), ο Φοίνικας και η Βάρη.

 Η Σύρος είχε κατοικηθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους (3η χιλιετία π.Χ.), όπως αποδεικνύουν ευρήματα στις περιοχές Χαλανδριανή και Καστρί. Ειδικά στη Χαλανδριανή βρέθηκαν περισσότεροι από 600 τάφοι με κτερίσματα, ενώ στο Καστρί βρέθηκε οχυρωμένος οικισμός με σημαντική αστική και εμπορική δραστηριότητα. Επίσης, ορισμένα ευρήματα πείθουν για την ύπαρξη εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας και μαρτυρούν για τις σχέσεις της Σύρου με τα παράλια της Μικρασίας την εποχή εκείνη. Από τις έρευνες εντοπίστηκαν ίχνη εγκαταστάσεων και σε άλλα σημεία του νησιού.

 Στη διάρκεια της 2ης χιλιετίας π.Χ., η Σύρος φαίνεται ότι πέρασε διαδοχικά υπό τον έλεγχο της μινωικής Κρήτης, των Μυκηνών και τέλος, στις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ., των Ιώνων. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ως Συρίη, πλησίον της Δήλου.

Ίχνη οικισμών του 7ου αιώνα π.Χ. βρέθηκαν στον λόφο της Αγίας Πακούς στον Γαλησσά καθώς και στα δυτικά της Ερμούπολης. Τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν η Σύρος είχε καταληφθεί από τους Σάμιους, γεννήθηκε στο νησί ο φυσικός φιλόσοφος Φερεκύδης, που αργότερα εγκαταστάθηκε στη Σάμο και υπήρξε δάσκαλος του Πυθαγόρα. Θεωρείται εφευρέτης του ηλιοτροπίου, του πρώτου ηλιακού ρολογιού. Το όνομα του έχει δοθεί σε δύο σπήλαια του νησιού, ένα στο ανατολικό τμήμα (Ρηχοπού), και ένα άλλο στην Αληθινή. Επίσης, το διάστημα 6ου και 3ου αιώνα π.Χ. χρονολογούνται τα ίχνη αγροτικών οικισμών σε διάφορα μέρη του νησιού.

Κλασική και Ελληνιστική εποχή

Την εποχή της ακμής του κλασικού κόσμου, η Σύρος είχε δευτερεύουσα σημασία, εντάχθηκε πάντως στην Αθηναϊκή συμμαχία. Αποτέλεσε αυτόνομο κρατίδιο με βουλή, δήμο και αργυρό νόμισμα, κατέβαλλε όμως φόρο υποτελείας στους Αθηναίους. Μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) οι Κυκλάδες υποτάχθηκαν στους Μακεδόνες.

 Η ανάκαμψη της Σύρου εντοπίζεται στους ελληνιστικούς χρόνους όπου βρέθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στην Αληθινή, πιθανόν από ναό αφιερωμένο στους Καβείρους. Τέτοιος ναός έχει βρεθεί και στον Γαλησσά, ενώ άλλα λείψανα στα βόρεια του νησιού (Γράμματα) υποδεικνύουν την ύπαρξη ιερού του Ασκληπιού. 

Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδος

Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους (184 π.Χ.-324 μ.Χ.), η πρωτεύουσα της Σύρου βρισκόταν στη θέση της σημερινής Ερμούπολης. Τα λείψανα της πρωτεύουσας και τα νομίσματα της Σύρου μαρτυρούν ανάπτυξη. Κυκλοφορία χάλκινων νομισμάτων εντοπίζεται στο νησί από τον 3ο αιώνα π.Χ, ενώ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η κοπή αργυρών νομισμάτων τον 2ο αιώνα π.Χ..

 Τη βυζαντινή περίοδο η απειλή της πειρατείας είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να εγκαταλείψει τα μικρά και απροστάτευτα νησιά (όπως η Σύρος). Ίχνη εγκαταστάσεων στην ενδοχώρα μαρτυρούν ωστόσο ότι το νησί δεν είχε εγκαταλειφθεί εντελώς.

 Στους βυζαντινούς χρόνους η χριστιανική πλέον Σύρος, μαζί με τα άλλα Κυκλαδονήσια, αποτελεί τμήμα του θέματος του Αιγαίου, που διοικείται από Στρατηγό και αργότερα Δούκα.Τον 14ο αιώνα στα έγγραφα αναφέρεται εξαιτίας της προφοράς των Καταλανών ως Suda, ίσως από επίδραση της ομώνυμης νήσου της Κρήτης, στην οποία ναυλοχούσαν

Δημιουργία Ερμούπολης

Με το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης το 1821, οι Συριανοί κράτησαν ουδέτερη στάση. Η καταστροφή όμως της Χίου το 1822, αλλά και οι διώξεις των Ελλήνων στη Σμύρνη, τις Κυδωνίες (Αϊβαλί), τη Ρόδο, τα Ψαρά και την Κάσο προκάλεσαν ένα μαζικό προσφυγικό κύμα στη Σύρο. Οι πρόσφυγες βρήκαν στη Σύρο σχετική ασφάλεια λόγω των προνομίων που είχε παραχωρήσει η Πύλη στο νησί αλλά και φυσικά χαρίσματα, όπως το μεγάλο, ασφαλές από τους ανέμους λιμάνι.

 Εκείνη την περίοδο ορισμένοι εύποροι Συριανοί έχτισαν τα πρώτα σπίτια εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ερμούπολη. Οι πρόσφυγες, που δεν θεώρησαν εξαρχής μόνιμη τη διαμονή τους στο νησί, εγκαταστάθηκαν σε σκηνές και ξύλινα παραπήγματα. Ωστόσο, το 1824 έχτισαν την πρώτη εκκλησία (τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος), λιθόκτιστες οικοδομές στα πιο στέρεα σημεία του εδάφους, ενώ τα σπίτια άρχισαν να σκαρφαλώνουν στις πλαγιές οργανώνοντας τις συνοικίες των συντοπιτών (Βροντάδο, Ψαριανά, Υδραίικα).

 Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε στους πρόποδες της Άνω Σύρου ένα αστικό θαύμα: Μια πόλη γεμάτη ζωή και πλούσια κτίρια υψώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, εκεί που νωρίτερα υπήρχε άγονο έδαφος και μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού χαμόσπιτα και αποθήκες. Σύμφωνα με μαρτυρία, στο τέλος του 1825 υπήρχαν 1.700 καλύβες.

 Στο μεταξύ η κίνηση του λιμανιού αυξανόταν ραγδαία, με τη διακίνηση φορτίων σίτου για την τροφοδοσία και των δύο εμπολέμων, αλλά και πολεμοφοδίων, την εκποίηση λειών πολέμου αλλά και πειρατικών λαφύρων, την εξαγορά αιχμαλώτων αλλά και το δουλεμπόριο, τη ναύλωση και αγοραπωλησία καραβιών και τη συγκέντρωση ειδήσεων από τα διερχόμενα πλοία.

Σήμερα η Σύρος εμφανίζεται ιδιαίτερα αναπτυγμένη οικονομικά, ανάπτυξη που στηρίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές. Καθοριστικά συμβάλλουν ο τουρισμός, η λειτουργία του ναυπηγείου (αν και με μειωμένο συγκριτικά προσωπικό), η υψηλή πλέον αγροτική παραγωγή (κυρίως χάρη στην ύπαρξη δεκάδων θερμοκηπίων), η παρουσία πολλών δημόσιων υπηρεσιών (στη Σύρο υπάρχει πια μόνο ένας δήμος που προέκυψε από τη συνένωση των τριών καποδιστριακών του νησιού, ενώ είναι έδρα της Νομαρχίας Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου που περιλαμβάνει τους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καθώς και του Εφετείου Αιγαίου) και η λειτουργία του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης η Σύρος είναι έδρα και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, το οποίο έχει στην κατά τόπον αρμοδιότητά του όλο το Νομό Κυκλάδων καθώς και το γειτονικό Νομό Σάμου (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι).

 Η ζωή στην Ερμούπολη παραμένει ζωντανή καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και ελάχιστα είναι τα καταστήματα που μένουν ανοιχτά μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα