Ο διασυρμός της Ελλάδας στο Πεκίνο λόγω ντόπινγκ

Ο διασυρμός της Ελλάδας δεν έχει τελειωμό. Το κρούσματα ντόπινγκ μάς κάνουν διεθνώς ρεζίλι. Τα σκληρά αλλά αληθινά λόγια του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, εξέθεσαν και πάλι τη χώρα και τον αθλητισμό. «Πήρατε το χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ. Είναι φοβερό, αλλά είστε πρώτοι και ακολουθούν η Βουλγαρία και μετά η Ρωσία». Αυτή τη δήλωση έκανε σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Μίνωα Κυριακού. Υπήρξε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα συνεχή κρούσματα που εμφανίζονται στη χώρα που έχει διοργανώσει τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φέρεται μάλιστα να απαιτεί όπως βρεθεί άμεσα η άκρη του νήματος, ενώ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί σχολιάζει τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα με επικριτικό ύφος. Και ζητάει από την πλευρά της ΕΟΕ να υπάρξει άμεση διερεύνηση σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει κύκλωμα ντόπινγκ στη χώρα, κάτι που η ΔΟΕ θεωρεί δεδομένο.

«Κάποιοι χορηγοί της ΕΟΕ απείλησαν να κόψουν κάθε οικονομική ενίσχυση εάν συνεχίσουν να συλλαμβάνονται ντοπέ αθλητές», τόνισε ο κ. Κυριακού και συνέχισε: «Αποτυχία θεωρώ τη δυσφήμηση της χώρας μας. Νεκρός είναι για μένα ο κάθε αθλητής που πιάνεται ντοπαρισμένος, ούτε το όνομά του δεν θέλω να προφέρω. Μεγάλη ευθύνη φέρει η Πολιτεία, η οποία έπρεπε να έχει νομοθετήσει νωρίτερα. Δεν τα βάζω με τη Χαλκιά, αλλά με αυτούς που της δίνουν ουσίες και τάζουν στα παιδιά λαγούς με πετραχήλια. Κανένας από αυτούς που έχουν δώσει αυτές τις ουσίες δεν έχει τιμωρηθεί. Εχουμε ζητήσει να αλλάξει η νομοθεσία ως προς το ντόπινγκ, αλλά και ως προς τις αμοιβές των αθλητών». Και κατέληξε: «Δεν θεωρώ αποτυχία τον περιορισμένο αριθμό μεταλλίων που κατακτήσαμε. Αποτυχία θεωρώ τα άλλα… Τη δυσφήμηση της χώρας μας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ιωαννίδης, που ήταν και ο οικοδεσπότης της δεξίωσης για τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας, τόνισε: «Η Δικαιοσύνη είναι μια εξουσία που είναι ανεξάρτητη και δεν ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το νέο νομοσχέδιο θα ισχύσει από την τρέχουσα σεζόν και δεν θα επιβιώσει κανείς που θα επιδιώξει να ανέβει με χρήση απαγορευμένων ουσιών. Δεν θα ήταν σωστό να το βγάλουμε πριν, γιατί ενδεχομένως να λειτουργούσε και ως δικαιολογία σε αποτυχία αθλητών».

Στην αντεπίθεση έχει περάσει η πλευρά της Φανής Χαλκιά και του Γιώργου Παναγιωτόπουλου και φέρονται αποφασισμένοι να κινηθούν δικαστικά ενάντια σε αυτούς που τους δυσφημούν χωρίς να διαθέτουν στοιχεία. Ο δικηγόρος τους, Γιώργος Αγιοστρατίτης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Χαλκιά ουδέποτε έχει πάρει την ουσία μεθυλτριενολόνη με τη θέλησή της, ενώ ουδέποτε χορήγησε τη συγκεκριμένη ουσία ο προπονητής της Γιώργος Παναγιωτόπολος.
Ολα αυτά έχουν αντίκτυπο στα διεθνή ΜΜΕ, που αφορμή ζητούν ώστε να ασχοληθούν με τα ελληνικά δρώμενα, κυρίως τα αρνητικά. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναδημοσιεύει ιστορία του 2004 που αποκαλύπτει τις απειλές κατά της ζωής του Ελληνα επικεφαλής ομάδας ελεγκτών ντόπινγκ κ. Γιάννη Ψαρέλλη τον Ιούνιο του 2002, ώστε να μη γίνει έλεγχος σε όσους αθλητές θα μετείχαν στο γκραν πρι Τσικλητήρεια του Πανελληνίου… Είχαν συμμετάσχει ανάμεσα στους άλλους και οι Μπόλτον, Γκριν, Τσέιμπερς και Ντράμοντ. Περιλαμβάνει και μέρος της επίσημης αναφοράς του κ. Ψαρέλλη προς την IAAF όπου αναφέρει: «Μάνατζερ της διοργάνωσης μου ζήτησε να σταματήσω τον έλεγχο κι εάν δεν το κάνω θα βρεθώ με μία σφαίρα στο κεφάλι. Εάν κρίνω από την απώλεια της δουλειάς μου, οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι αυτοί που στήριζαν το ντόπινγκ είχαν βαθιά πρόσβαση σε κέντρα εξουσίας».

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο της ΔΟΕ, μετά τον προπονητή της Φανής Χαλκιά, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, μπαίνουν και οι μηχανισμοί αντιντόπινγκ της Ελλάδας, εξαιτίας της μειωμένης αποτελεσματικότητας των σχετικών ελέγχων και της αδυναμίας εντοπισμού ντοπαρισμένων αθλητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί και η διερεύνηση της λειτουργίας ΕΣΚΑΝ και εργαστηρίου αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ και θα εξεταστούν οι παραβιάσεις των κανονισμών σχετικά με τη διαδικασία εντοπισμού («where-abouts») των Ελλήνων πρωταθλητών.

Τέλος, σε πείσμα του κακού για την Ελλάδα κλίματος, μια Αγγλίδα σε blog της εφημερίδας «The Guardian» ζητάει τη μόν ιμη διεξαγωγή των Αγώνων στην Ελλάδα!

e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα