Γεννά ελπίδες η σημερινή μέρα για τους Έλληνες αθλητές

Ο «βασιλιάς» των Ολυμπιακών Αγώνων, ο στίβος, άνοιξε την Παρασκευή, 7η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, την αυλαία του και ο αριθμός των ελληνικών συμμετοχών δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητος τόσο στον κλασικό αθλητισμό όσο και στα υπόλοιπα αθλήματα.

Η Χρυσοπηγή Δεβετζή προκρίθηκε στον τελικό του τριπλούν, καθώς στο πρώτο της άλμα στον προκριματικό, «πέταξε» στα 14.92 μέτρα, ενώ το όριο ήταν 14.45μ. Από την πλευρά της, η Αθανασία Πέρρα δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του τριπλούν γυναικών, καθώς στον προκριματικό είχε άκυρα και τα τρία άλματα.

Στην ημιτελική φάση των 400μ. εμποδίων των ανδρών προκρίθηκε ο Περικλής Ιακωβάκης. Ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε 2ος στην 4η προκριματική σειρά με χρόνο 49.50.

Στην 35η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται η Αργυρώ Στρατάκη μετά την ολοκλήρωση της 1η ημέρας του επτάθλου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια των Συνθέτων, άρχισε με 14.05 στα 100μ εμπόδια, όπου αποκόμισε 971 βαθμούς, συνέχισε με 1.68μ στο ύψος λαμβάνοντας 830 βαθμούς, στη σφαιροβολία είχε βολή στα 13.22, όπου πήρε 742 βαθμούς και στα 200μ. είχε χρόνο 25.47 και πήρε 844 βαθμούς. Έτσι με 3.387 βαθμούς στο σύνολο βρίσκεται στην 35η θέση.

Πρόωρο τέλος είχαν οι προσπάθειες του Μιχάλη Σταματόγιαννη που κατέλαβε τη 18η θέση (στο γκρουπ του) στα προκριματικά της σφαιροβολίας με καλύτερη βολή στα 18.45, και αποκλείστηκε από τον τελικό. «Δεν ήμουν ο εαυτός μου. Ήμουν καλά στη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά δυστυχώς δεν βγήκε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήταν ένα μάθημα για τη συνέχεια», δήλωσε ο Σταματόγιαννης.

Την 8η θέση με 74.33μ πήρε ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στο Α’ προκριματικό γκρουπ της σφυροβολίας και ουσιαστικά μένει εκτός τελικού, αφού προκρίνονται οι 12 καλύτεροι με το όριο να είναι στα 78.00μ και ενώ απομένει και η διεξαγωγή του Β’ γκρουπ. Ο Παπαδημητρίου είχε ακόμη μία άκυρη βολή (την 1η) και 73.83μ στην 3η, ενώ κορυφαίος ήταν ο Ούγγρος Κρίστιαν Παρς με 80.07μ. «Χάρηκα τη συμμετοχή μου στο ωραιότερο στάδιο που έχω συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα. Έκανα ένα τεχνικό λάθος που μου στοίχισε, αφού μπορούσα να πάω καλύτερα, αλλά χάρηκα γιατί επιτέλους ξεκόλλησα από τα 71 και 72 μέτρα», είπε αμέσως μετά τον αγώνα του ο Έλληνας σφυροβόλος.

Στον προκριματικό γύρο της δισκοβολίας γυναικών, η Δώρα Καλπακίδου είχε βολή στα 53,00 μέτρα και αποκλείστηκε από τον τελικό, αφού κατετάγη 35η στο σύνολο. Η πρώτη βολή ήταν άκυρη και η τρίτη στα 51,61 μέτρα.

Στη 2η προκριματική σειρά των 3.000μ. στιπλ γυναικών, η Ειρήνη Κοκκιναρίου τερμάτισε στη 15η θέση με χρόνο 10:22.39 και αποκλείστηκε. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δήλωσε: «Ήρθα για την εμπειρία και για τη μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού. Για να μπω στον τελικό, έπρεπε να κάνω το ρεκόρ μου και δεν είναι εύκολο αυτό».

Σε δρόμο μεταλλίων βαδίζουν τα ελληνικά ανδρικά και γυναικεία πληρώματα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας. Οι Μπισκιτζή και Τσιάβου κατέλαβαν την τρίτη θέση στο 2ο ημιτελικό με επίδοση 7:11.99 και προκρίθηκαν στον τελικό, όπως και στους άνδρες οι Πολύμερος και Μούγιος που πρώτευσαν στο δεύτερο ημιτελικό με χρόνο 6:25.64.

Σε τροχιά μεταλλίου έχει μπει για τα καλά το ελληνικό πλήρωμα στην κατηγορία Yngling. Η Σοφία Μπεκατώρου, η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Βιργινία Κραβαριώτη πήραν την 3η θέση στην 8η ιστιοδρομία και ανέβηκαν στην 3η θέση της γενικής κατάταξης. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο ιστιοδρομίες.

Μετά την 1η ιστιοδρομία των Tornado οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κώστας Τριγκώνης βρίσκονται στη 2η θέση με 2 βαθμούς ποινής.

Η Μαρία Φερεκίδη δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό του Κ1 στο κανόε καγιάκ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με επίδοση 118,99 τερμάτισε 12η, αλλά κατέλαβε τελικά την 11η θέση (λόγω ποινής 50 βαθμών που επεβλήθη στην Κινέζα Γινγκγίνγκ Λι) και αποκλείσθηκε από τον τελικό, όπου προκρίθηκαν οι πρώτες δέκα κοπέλες από τις 15 που συμμετείχαν.

Τη 10η θέση στο απλό σκιφ ανδρών κατέλαβε ο Γιάννης Χρήστου, ο οποίος στο μικρό τελικό για τις θέσεις 7-12 τερμάτισε 4ος με χρόνο 7:17.74. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο 25χρονος κωπηλάτης από την Καστοριά κλήθηκε να αλλάξει αγώνισμα περίπου έναν μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η 10η θέση θεωρείται επιτυχία. Ο Χρήστου δεν είχε αγωνιστεί ποτέ ξανά στο απλό σκιφ και στα ημιτελικά έχασε μόλις για ένα δευτερόλεπτο την πρόκριση στον τελικό (θέσεις 1-6). Την Παρασκευή ο Χρήστου, επηρεασμένος ψυχολογικά, έμεινε πίσω στα πρώτα 1000 μέτρα και από 5ος κατάφερε να ανέβει στην 4η θέση στον μικρό τελικό.

Στην 33η θέση των προκριματικών του σκητ στη σκοποβολία βρίσκεται ο Γιώργος Σαλαβαντάκης. Στο πλαίσιο του α’ μέρους των προκριματικών, στον οποίο έλαβαν μέρος 41 αθλητές, ο Έλληνας σκοπευτής είχε συνολικά 64/75 βολές (οι τρεις προσπάθειές του ήταν 21/25, 20/25 και 23/25). Ο προκριματικός του σκητ συνεχίζεται το Σάββατο με τους αθλητές να ρίχνουν ακόμη δύο βολές, οπότε θα κριθεί και η πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κύπριος Αντώνης Νικολαΐδης είναι τρίτος με 72/75 βολές, ενώ ο συμπατριώτης του Γεώργιος Αχιλλέως είναι 13ος με 70/75.

Τέλος διαδρομής με ψηλά το κεφάλι για τις Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη. Οι δύο κοπέλες του μπιτς βόλεϊ ηττήθηκαν στη φάση των «16», μολονότι είχαν εκπληκτική απόδοση, με 2-1 σετ από τις Νάταλι Κουκ και Τάμσιν Μπαρνέτ από την Αυστραλία και αποκλείστηκαν. Με τρεις νίκες στο Πεκίνο και έχοντας χάσει πριν από τον αγώνα μόνο ένα σετ, οι Αυστραλές βρίσκονται ανάμεσα στα φαβορί για μια θέση στο βάθρο. Άλλωστε, η Κουκ είναι χρυσή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ (2000) και χάλκινη στην Ατλάντα (1996), ενώ στην Αθήνα είχε κατακτήσει την 4η θέση. Οι Ελληνίδες μετά από δυνατή μάχη ηττήθηκαν στο πρώτο σετ με 22-20, ενώ στο δεύτερο πάλεψαν με μεγαλύτερο πάθος και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 21-19. Στο τάι μπρέικ μέτρησε η εμπειρία των Κουκ και Μπαρνέτ, οι οποίες επικράτησαν πολύ δύσκολα με 15-12 και πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Στην ιστιοπλοΐα, στη 18η θέση της γενικής μετά από 5 ιστιοδρομίες στα RS:X γυναικών βρίσκεται η Αντωνία Φράι με 56 βαθμούς ποινής. Μετά από 5 ιστιοδρομίες στα RS:X ανδρών ο Νίκος Κακλαμανάκης βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής με 31 βαθμούς ποινής. 

Στη 18η θέση της γενικής κατάταξης των Laser Radial με 64 βαθμούς ποινής βρίσκεται η Ευτυχία Μαντζαράκη μετά την 4η ιστιοδρομία. Μετά από 4 ιστιοδρομίες στα Laser ο Βαγγέλης Χειμώνας βρίσκεται στη 13η θέση με 63 βαθμούς ποινής.

Στην 8η θέση της γενικής κατάταξης των 470 ανδρών μετά από 7 ιστιοδρομίες βρίσκονται οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Ανδρέας Παπαδόπουλος με 52 βαθμούς ποινής.

Μετά από 8 ιστιοδρομίες στα Finn ο Αιμίλιος Παπαθανασίου βρίσκεται στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 101 βαθμούς ποινής.

Εκτός της οκτάδας που θα διεκδικήσει τα μετάλλια έμεινε η ελληνική ομάδα στο ομαδικό σπριντ της ποδηλασίας πίστας. Οι Θανάσης Μαντζουράνης, Βασίλης Ρέππας και Παναγιώτης Βουκελάτος τερμάτισαν σε 45.645 και κατετάγησαν στη δέκατη θέση, χάνοντας για περίπου τρία δέκατα του δευτερολέπτου το πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα, η οποία προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Στο φινάλε της ελληνικής παρουσίας στα αγωνίσματα κολύμβησης πισίνας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ήρθε η κορυφαία στιγμή για τη χώρα μας από τον Σπύρο Γιαννιώτη. Ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.500μ. ελεύθερο, πέτυχε έναν στόχο που είχε εδώ και χρόνια, δηλαδή να πέσει κάτω από τα 15 λεπτά, αλλά κυρίως έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ενόψει της μεγάλης κούρσας των 10 χιλιομέτρων (στις 21 Αυγούστου), εκεί όπου μπορεί να διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Ο Γιαννιώτης τερμάτισε πέμπτος στην 5η και τελευταία προκριματική σειρά με 14:53.32, συντρίβοντας το 15:03.69 που είχε σημειώσει ο ίδιος στις 21 Αυγούστου 2004, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Τότε εκείνη η επίδοση τον είχε φέρει στην πέμπτη θέση του τελικού, τώρα ο εκπληκτικός του χρόνος του απέφερε απλώς την τιμητική 12η θέση, επί συνόλου 35 αθλητών που αγωνίστηκαν.

Την έβδομη θέση κατέλαβε η Μάρθα Μάτσα στην 9η προκριματική σειρά των 50μ. ελεύθερο, σημειώνοντας επίδοση 25.68, μόλις ένα εκατοστό από το ατομικό της ρεκόρ.

Με απογοητευτική εμφάνιση και ακόμη μία ήττα, ολοκλήρωσε η Εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών τις υποχρεώσεις της στον β’ όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά. Η ελληνική ομάδα συνετρίβη με 10-4 (1-1, 3-1, 3-0, 3-2) από την Ουγγαρία, σε ένα ματς που δεν είχε βαθμολογική αξία για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο είχε ήδη μείνει εκτός εξάδας και την Κυριακή θα παίξει με την Ρωσία για τις θέσεις 7-8. Από την πλευρά τους, οι Μαγυάρες με τη νίκη αυτή πήραν την πρώτη θέση του ομίλου και προκρίθηκαν απευθείας στα προημιτελικά

ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα